Η νέα έκδοση που επεξεργάστηκε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα (Green European Foundation – GEF) με την υποστήριξη του Πράσινου Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου της Φινλανδίας “VISIO” (Finnish Green Cultural and Educational Centre), αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των Ρομά στην Ευρώπη και παρουσιάζει ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναδείξει με επιτυχία τα αίτια και τις επιπτώσεις των προβλημάτων αυτών. Για την συγγραφή του βιβλίου -που παρατίθεται εδώ σε ηλεκτρονική μορφή στα αγγλικά- έχουν συμβάλλει τόσο γνωστοί ειδικοί σε θέματα Ρομά όσο και Πράσινοι πολιτικοί και ακτιβιστές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Το βιβλίο ασχολείται με ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη των Ρομά τόσο σε τοπική και εθνική διάσταση όσο και ευρωπαϊκή. Σε αυτό το πλαίσιο, διακρίνει έξι βασικά πεδία που απαιτούν έναν προσεκτικό πολιτικό σχεδιασμό: συνθήκες διαβίωσης, οικιστικό πρόβλημα, υγεία, εργασία, εκπαίδευση, πολιτισμός και γλώσσα, ρατσισμός-βία και μετεγκατάσταση. Για καθένα από τα θέματα αυτά, παρουσιάζονται παραδείγματα καλών πρακτικών και λύσεων που θέτουν στέρεες βάσεις για την ενίσχυση της ένταξης των Ρομά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην έκδοση με το άρθρο του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου “A Greek campaign for inclusive education” και του επιστημονικού συνεργάτη της θεματικής ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διονύση Γιακουμέλου:  “Roma access to employment: the gap still remains”.

Για να διαβάσετε την έκδοση του GEF ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

Roma and Traveller Inclusion in Europe. Green Questions and Answers

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha