Πρίν την έναρξη της συνεδρίασης της 8ης Μαρτίου του συμβουλίου εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε, επτά κράτη-μέλη της Ένωσης κατέθεσαν πλαίσιο προτάσεων για το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και πρόταση για δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε. με την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις αυτές, η εκπρόσωπος των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για θέματα μετανάστευσης Ska Keller, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το συγκεκριμένο «πακέτο» προτάσεων αποτυγχάνει πλήρως να απαντήσει στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στα θέματα  ασύλου που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η μετανάστευση στα σύνορα της Ελλάδας δεν αποτελεί ένα «ελληνικό πρόβλημα» αλλά ένα συνολικότερο ευρωπαϊκό ζήτημα. Η πρόταση για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων με την Ελλάδα θα αποτελούσε μια απολύτως παράλογη ενέργεια που θα υποβάθμιζε εντελώς την ευρωπαϊκή φύση του θέματος και την ανάγκη για μια συνεκτική παν-ευρωπαϊκή απάντηση. Θα αποτελούσε επίσης ένα ακόμα χτύπημα για το σύστημα Σένγκεν, που παραμένει μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της Ε.Ε.

Η διαρκής ναρκισσιστική εστίαση στους συνοριακούς ελέγχους θα κάνει ελάχιστα για να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Αντί να ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα, η Ε.Ε. θα πρέπει να αναζητήσει τους λόγους για τους οποίους οι μετανάστες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και να εστιάσει στη βελτίωση του κατακερματισμένου συστήματος ασύλου και μετανάστευσης στην Ε.Ε. Θα πρέπει επιτέλους να υιοθετήσουμε ένα κοινό σύστημα ασύλου και εκείνα τα κράτη μέλη που επιχειρούν να μπλοκάρουν ή να αποδομήσουν τις προτάσεις που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να σταματήσουν με την προσέγγιση τους να θέτουν εμπόδια».

Το δελτίο τύπου της Ομάδας των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο: http://goo.gl/MEKfu

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha