1) Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση/πρόταση στο πρόγραμμα σας σε σχέση με το ζήτημα της αναγνώρισης συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου είτε με τη μορφή του πολιτικού γάμου, ή με τη μορφή συμφώνου;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της εφαρμογής του πολιτικού γάμου και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, έχουμε υποστηρίξει την τέλεση των γάμων των δύο ομόφυλων ζευγαριών στη Τήλο και υποστηρίζουμε τον δικαστικό αγώνα των ζευγαριών για την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού, δεδομένου ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. (Προγραμματικές Προτάσεις για Πολιτικές Αλλαγές 2007. Τακτικό Συνέδριο 9-10-11 Μάρτη 2007, σελ. 38. «Οχι στις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό» http://www.ecogreens.gr/Sunedrio_Mar07/Progr_Protaseis_2007_final.pdf)

Ακόμη θεωρούμε απαράδεκτη διάκριση τον αποκλεισμό από το σύμφωνο συμβίωσης που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, των ζευγαριών του ίδιου φύλου και τονίζουμε ότι η ποιότητα της δημοκρατίας μας κρίνεται από τη συνύπαρξη με το διαφορετικό και την ισότητα για όλους και όλες χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

2) Υπάρχει, και εάν ναι ποια, συγκεκριμένη θέση στις προγραμματικές σας δηλώσεις για την υιοθεσία τέκνων από οικογένειες που απαρτίζονται από άτομα του ιδίου φύλου;

Για τους Οικολόγους Πράσινους οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που ως πρωταρχικό σκοπό της έχει την προστασία, την ευημερία και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη όλων των μελών της. Εάν ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται, δεν υπάρχει οικογένεια. Ακόμη, το κράτος πρόνοιας οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να βοηθά κάθε είδους οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών των μονογονεϊκών και των ομοερωτικών ζευγαριών) στην επίτευξη των παραπάνω στόχων της.

Πολλές σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά των ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα παιδιά των άλλων οικογενειών. Ταυτόχρονα οι θέσεις μας αλλά και οι δράσεις μας για την ισότητα όλων, μας οδηγούν να υποστηρίζουμε πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός των μελλοντικών γονέων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις τεκνοθεσίες.

3) Έχετε λάβει δεσμευτικές θέσεις προστασίας της ισότητας των ευκαιριών και του σεβασμού του δικαιώματος στην εργασία ανεξάρτητα από το σεξουαλικό ή γενετήσιο προσανατολισμό στη χώρα; δεδομένου της πρακτικής γνωστών πολυεθνικών εταιριών που υποχρεώνουν σε έγγραφη διαβεβαίωση μη ομοφυλοφιλικής προτίμησης αλλά και γνωστοποίησης αποτελεσμάτων εξετάσεων HIV;

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτες και έκφραση ακραίου κοινωνικού ρατσισμού τέτοιες πρακτικές. Παρότι υπάρχει ο νόμος 3304/2005 για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και στην απασχόληση, επιβάλλεται η άμεση δραστηριοποίηση των  αρχών (όπως είναι οι επιθεωρητές εργασίας) που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της εφαρμογής του καθώς και η λήψη από την Πολιτεία κάθε μέτρου για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων.

4) Υπάρχει το ενδεχόμενο παροχής ασύλου σε μετανάστες που διώκονται για τις σεξουαλικές και κοινωνικές τους πεποιθήσεις; Έχετε λάβει κάποια τέτοια θέση;

Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να δίνεται άσυλο και στις περιπτώσεις ανθρώπων που προέρχονται από χώρες όπου υφίστανται διωγμοί για λόγους φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. (Προγραμματικές Προτάσεις για Πολιτικές Αλλαγές 2007. Τακτικό Συνέδριο 9-10-11 Μάρτη 2007, σελ. 37. «Μετανάστες-πρόσφυγες: γέφυρες πολιτισμών » http://www.ecogreens.gr/Sunedrio_Mar07/Progr_Protaseis_2007_final.pdf)

Διαβάστε το antivirus 43 online

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha