Απάντηση της Επιτρόπου Reding σε γραπτή ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου


Τα μέτρα που λήφθηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση των παιδιών Ρομά στο νομό Καρδίτσας δε βοηθάνε στην αποτελεσματική κατάργηση του εκπαιδευτικού διαχωρισμού. Αυτό τόνισε στην απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Reding, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο.

Ο Ν. Χρυσόγελος είχε καταθέσει γραπτή ερώτηση που περιέγραφε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα της διασποράς μαθητών Ρομά σε διάφορα σχολεία του νομού Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, στην αρχή το Υπουργείο Παιδείας με επίσημο έγγραφό του εξέφραζε την ανησυχία του «για τη συσσώρευση μαθητών Ρομά σε ορισμένα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, έπειτα μάλιστα και από την προσφυγή Λαβίδα κατά της Ελλάδας ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α» προτείνοντας διασπορά των μαθητών Ρομά των σχολείων αυτών σε άλλα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Στις 26.1.2012 όμως, μετά από αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας με δικαιολογία ότι οι αλλαγές γίνονται στο μέσο της σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο άλλαξε στάση αποφασίζοντας:

  • τη συνέχιση της λειτουργίας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων χωρίς αναφορά στην προτεινόμενη διασπορά των μαθητών του σε άλλα σχολεία.
  • τη μετεγγραφή 9 μόνο μαθητών Α’ Δημοτικού στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο και ένταξή τους σε τάξεις υποδοχής, που ωστόσο θα λειτουργούν εκτός των εγκαταστάσεων των σχολείων αυτών
  • την εγγραφή, για το σχολικό έτος 2012-13, των μαθητών του 5ου νηπιαγωγείου, σε σχολεία της περιοχής σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 20% του μαθητικού πληθυσμού.

Όπως φαίνεται από την απάντηση της κ. Reding στο σχετικό ερώτημα του Ν. Χρυσόγελου, η Ευρωπαική Επιτροπή είναι αντίθετη με αυτή την αλλαγή στάσης του Υπουργείου Παιδείας. Στην ανακοίνωσή της ΕΕ του Απριλίου 2011 μάλιστα, ζήτησε από τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και τον διαχωρισμό στην εκπαίδευση, να παράσχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, και να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της παρακολούθησης πρωτοβάθμιας, τουλάχιστον, εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά Ρομά. Σ’αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή υπενθυμίζει πως τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την οργάνωση και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών τους συστημάτων.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω σε θέματα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος. «Η αλλαγή στάσης του υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα των παιδιών Ρομά στα σχολεία του νομού Καρδίτσας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ατελέσφορης πολιτικής. Οι ανησυχίες των γονιών της περιοχής αντιμετωπίζονται με ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση καθώς και με πολιτικές πρωτοβουλίες για περιορισμό παρανοήσεων και χρήση στερεοτύπων, όχι με υποχωρήσεις σε ζητήματα θεμελιωδών αρχών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί Ευρωπαική νομοθεσία, πλήρως ενσωματωμένη στο εθνικό δίκαιο. Είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνει μια διαφημιστική εκστρατεία με σκοπό να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες για τα δικαιώματα τους και για το ότι  οι διακρίσεις είναι παράνομες. Όμως είναι προφανές ότι ουσιαστική πρόοδος δεν μπορεί να επιτελεστεί όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις επιλέγουν λύσεις υπό την απειλή του πολιτικού κόστους».

(Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης και της απάντησης)

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001731/2012

προς την Επιτροπή

Άρθρο 117 του Κανονισμού

Nikos Chrysogelos (Verts/ALE)

Θέμα: Εκπαίδευση παιδιών Ρομά στο Νομό Καρδίτσας

Με έγγραφό του προς τη Δ/νση A’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, 23.12.2011 το Υπ. Παιδείας εξέφρασε την ανησυχία του«για τη συσσώρευση μαθητών Ρομά σε ορισμένα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, έπειτα μάλιστα και από την προσφυγή Λαβίδα  κατά της Ελλάδας ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α » προτείνοντας διασπορά των μαθητών Ρομά των σχολείων αυτών σε άλλα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Στις 26.1.2012 όμως, μετά από αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας με δικαιολογία ότι οι αλλαγές γίνονται στο μέσο της σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο εξέδωσε δελτίο τύπου όπου αποφασίστηκαν:

α) Συνέχιση λειτουργίας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων χωρίς αναφορά στην προτεινόμενη διασπορά των μαθητών του σε άλλα σχολεία, κάτι που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι το σχολείο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως σχολείο-γκέτο με μαθητές αποκλειστικά παιδιά Ρομά· β) μετεγγραφή 9 μόνο μαθητών Α’ Δημοτικού στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο και ένταξή τους σε τάξεις υποδοχής, που ωστόσο θα λειτουργούν εκτός των εγκαταστάσεων των σχολείων αυτών· γ) η εγγραφή, για το σχολικό έτος 2012-13, των μαθητών του 5ου νηπιαγωγείου, σε σχολεία της περιοχής σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 20% του μαθητικού πληθυσμού, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει τη χρήση φυλετικών κριτηρίων στην εγγραφή των παιδιών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Θεωρεί ότι οι εξαγγελίες του Υπ. Παιδείας για ενέργειες που εντάσσονται στο συγχρηματοδοτούμενο από το Ε.Κ.Τ. πρόγραμμα «Εκπαίδευση Παιδιών Ρομά» είναι συμβατές με το άρθρο 153 της ΣΛΕΕ καθώς και με την Οδηγία 2000/43/ΕΚ;

2.    Ευθυγραμμίζονται οι εξαγγελίες του Υπ. Παιδείας με τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την άρση του εκπαιδευτικού αποκλεισμού των Ρομά;

3.    Σκοπεύει να συνεργαστεί με την Ελλάδα στη διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης των γονιών της περιοχής και σε πρωτοβουλίες για περιορισμό παρανοήσεων και χρήση στερεοτύπων που οδηγούν σε αναστάτωση κι αντιδράσεις;

Το από 23-12-2011 έγγραφο της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας προς τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καρδίτσας: http://www.ecogreens-gr.org/Docs/Roma_Sofades.pdf

Προσφυγή Λαβίδα και άλλοι κατά Ελλάδας: http://goo.gl/feblx

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Δελτίο τύπου Υπουργείου Παιδείας (26-1-2012): http://goo.gl/xAVwz

Οι ίδιες ανησυχίες προκύπτουν και για το 19ο Δημοτικό Σχολείο για το οποίο δε γίνεται καμία αναφορά στο δελτίο τύπου

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

E-001731/2012

Απάντηση της κας Reding

εξ ονόματος της Επιτροπής

(2.4.2012)

1. Η οδηγία για τη φυλετική ισότητα απαγορεύει τις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εκπαίδευση μεταξύ άλλων. Η Ελλάδα έχει μεταφέρει την οδηγία αυτή στην εθνική της νομοθεσία. Επομένως, εναπόκειται στα εθνικά δικαστήρια, υπό το φως των περιστάσεων της συγκεκριμένης περίπτωσης να αποφασίσουν αν μια μεμονωμένη περίπτωση συνιστά διάκριση.

Ένας βασικός στόχος του ελληνικού επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» του ΕΚΤ είναι να ενισχύσει τη πρόσβαση και τη συμμετοχή όλων στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα υποστηρίζει μια προληπτική ολοκληρωμένη δράση για την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από ομάδες με πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, συμπεριλαμβανομένων και των Ρομά. Η δράση περιλαμβάνει ευρύ φάσμα παρεμβάσεων με βάση τις ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση, της πρόσθετης παιδαγωγικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και της στοχοθετημένης  κατάρτισης διδασκάλων.

2. Η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Αξιότιμου Μέλους ότι τα μέτρα που λήφθηκαν σ’αυτήν την περίπτωση δεν βοηθάνε αρκετά στην αποτελεσματική κατάργηση του διαχωρισμού, παρότι καταδεικνύουν πρόθεση αντιμετώπισης του ζητήματος. Η Επιτροπή, στην ανακοίνωση της του Απριλίου 2011 , ζήτησε από τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και τον διαχωρισμό στην εκπαίδευση, να παράσχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, και να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της παρακολούθησης πρωτοβάθμιας, τουλάχιστον, εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά Ρομά. Σ’αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή υπενθυμίζει πως τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την οργάνωση και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών τους συστημάτων.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνει, προς το τέλος της άνοιξης, μια διαφημιστική εκστρατεία με σκοπό να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες για τα δικαιώματα τους και για το ότι  οι διακρίσεις είναι παράνομες. Στην Ελλάδα, οι διαφημίσεις θα αναρτηθούν σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και σε εφημερίδες. Επιπλέον, προβλέπεται και ένα βιντεοκλίπ.

Οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου, περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής ΕΕ L 180 της 19.07.00. σσ. 22-26.

«Πλαίσιο της ΕΕ για Εθνικές Στρατηγικές Ένταξης των Ρομά μέχρι τo 2020», Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, 05/04/2011, COM (2011)173 τελικό.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha