1) Στις 28/11/2008 η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της Απόφασης-Πλαισίου 2008/913/ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της Απόφασης-Πλαισίου, καθώς και να μεταφέρει στο Εθνικό Δίκαιο τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται δυνάμει της απόφασης.

Η συγκεκριμένη Απόφαση-Πλαίσιο – που ορίζει τα ελάχιστα αναγκαία αντιρατσιστικά μέτρα, χωρίς να περιορίζει μόνο σ’ αυτά τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 2011, αλλά το σχετικό Σχέδιο Νόμου απεσύρθη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθότι τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση να το ψηφίσουν.

Το κόμμα σας θεωρεί απαραίτητη την ενσωμάτωση του Σ/Ν «Καταπολέμηση Ιδιαίτερα Σοβαρών Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας» σε ένα πιο διευρυμένο, πλήρες και εμπεριστατωμένο πλαίσιο;

Υποστηρίζετε τη θέσπιση ενός αυστηρού αντιρατσιστικού νόμου;

Υποστηρίζετε τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, της λεσβιοφοβίας, της τρανσφοβίας, της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου;

Υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που συμβάλλει στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, συμπεριλαμβανομένης της ομοφοβίας, της λεσβιοφοβίας, της τρανσφοβίας, των εγκλημάτων μίσους και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου καθώς και κάθε είδους μισαλλοδοξίας. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να κατατεθεί νομοσχέδιο για την επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου ώστε να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας κοινωνικού φύλου σύμφωνα με την Απόφαση-Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, είχε καταθέσει στις 7.10.2009 ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σωστή εφαρμογή της Απόφασης-Πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην Ελλάδα αλλά και τις οδηγίες 2000/43/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής και 2000/78/EK για την ίση μεταχείριση στην εργασία, χαρακτηρίζοντας σημαντική την απάντηση που έδωσε η Επιτροπή. Παρακαλούμε δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου.

Παράλληλα πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες για την καταπολέμηση όλων των προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

2) Ο νόμος που ισχύει στην Ελλάδα για το Σύμφωνο Συμβίωσης αποκλείει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Επιπροσθέτως, μέλη της κοινότητας μας έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρόντας ότι αυτός ο αποκλεισμός αποτελεί κατάφορη διάκριση και παράβαση των αρχών της ίσης μεταχείρισης. Παράλληλα, το Εφετείο Ρόδου ακύρωσε τους δύο γάμους που τελέστηκαν το 2008 στη Τήλο, αποκλείοντας έτσι τα ομοερωτικά ζευγάρια από την εξάσκηση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο. Η μη αναγνώριση και κατοχύρωση των ζευγαριών του ίδιου φύλου δημιουργεί προβλήματα τόσο στα ελληνικής υπηκοότητας άτομα όσο και στα ζευγάρια που αναγνωρίζονται μεν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όχι όμως στην Ελλάδα. Έτσι καταστρατηγείται η βασική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης προσώπων εντός της Ε.Ε.

Υποστηρίζετε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αμοιβαία αναγνώριση όλων των συντροφικών σχέσεων εντός της Ε.Ε.;

Υποστηρίζετε την ισότητα στον πολιτικό γάμο και στο σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού;

Το κόμμα σας θα ψήφιζε έναν τέτοιο νόμο;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της εφαρμογής του πολιτικού γάμου και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, έχουμε υποστηρίξει την τέλεση των γάμων των δύο ομόφυλων ζευγαριών στη Τήλο και υποστηρίζουμε τον δικαστικό αγώνα των ζευγαριών για την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού, δεδομένου ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Ακόμη θεωρούμε απαράδεκτη διάκριση τον αποκλεισμό από το σύμφωνο συμβίωσης που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, των ζευγαριών του ίδιου φύλου και τονίζουμε ότι η ποιότητα της δημοκρατίας μας κρίνεται από τη συνύπαρξη με το διαφορετικό και την ισότητα για όλους και όλες χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Σκοπεύουμε μέσα στη Βουλή να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση νομοθεσίας για την επίτευξη της ισότητας όλων των συντροφικών σχέσεων, σύμφωνα και με τις προγραμματικές μας δηλώσεις. (http://blog.ecogreens.gr/programma/human-rights/diakriseis/).

3) Ο θεσμός της οικογένειας έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν πλέον μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες ομοερωτικών ζευγαριών, πέρα από τις παραδοσιακές..

Στηρίζετε έναν ευρύτερο ορισμό της οικογένειας που θα περιλαμβάνει, θα προστατεύει και θα στηρίζει όλες τις παραπάνω μορφές οικογένειας ισόνομα και ισότιμα;

Υποστηρίζετε το δικαίωμα της τεκνοθεσίας (υιοθεσίας) και γονεϊκότητας για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου;

Για τους Οικολόγους Πράσινους οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που ως πρωταρχικό σκοπό της έχει την προστασία, την ευημερία και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη όλων των μελών της. Εάν ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται, δεν υπάρχει οικογένεια. Ακόμη, το κράτος πρόνοιας οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να βοηθά κάθε είδους οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών των μονογονεϊκών και των ομοερωτικών ζευγαριών) στην επίτευξη των παραπάνω στόχων της.)

Πολλές σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά των ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα παιδιά των άλλων οικογενειών. Ταυτόχρονα οι θέσεις μας αλλά και οι δράσεις μας για την ισότητα όλων, μας οδηγούν να υποστηρίζουμε πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός των μελλοντικών γονέων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις τεκνοθεσίες των παιδιών και η γονεϊκότητα των ζευγαριών του ίδιου φύλου πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα.

4) Τα διαφυλικά (τρανσέξουαλ και τραντζέντερ) άτομα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με διακρίσεις στην απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών και αγαθών. Εκτός αυτού, υφίστανται καθημερινά λεκτική, σωματική και ψυχολογική βία.

Υποστηρίζετε την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις της ταυτότητας και έκφρασης φύλου;

Θα φροντίζατε ώστε η ταυτότητα και έκφραση φύλου να προστατεύεται απόλυτα και στον ίδιο βαθμό με το σεξουαλικό προσανατολισμό στο Εθνικό Δίκαιο της Ελλάδας;

Θεωρούμε απαραίτητη την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και για λόγους ταυτότητας κοινωνικού φύλλου και έκφρασης φύλου. Θεωρούμε απαραίτητο το σχεδιασμό και την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων που καταπολεμούν τις διακρίσεις και διαμορφώνουν τις συνθήκες ίσων ευκαιριών πρόσβασης στους τομείς της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να υποστηρίξουμε το σχεδιασμό νομοθεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων όλων και την προώθηση της ισότητας αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να παρακολουθούμε την εφαρμογή των ρυθμίσεων που ήδη υπάρχουν.

5) Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένα να σέβονται τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε τα κράτη μέλη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θα ασκούσατε πιέσεις ώστε η Ελλάδα να εφαρμόζει πιστά τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει όσον αφορά τα δικαιώματα, την προστασία και την ίση μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας και έκφρασης φύλου;

Η παρουσία στη βουλή των Οικολόγων Πράσινων πρόκειται ασφαλώς να κινηθεί μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια, όπως ήδη αποδεικνύει η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου και Νίκου Χρυσόγελου που τον διαδέχθηκε λόγω της εναλλαγής που ισχύει στους ΟΠ. Σημειώνουμε εδώ ότι και οι δύο έχουν υπογράψει το δεσμευτικό κείμενο της ILGA-Europe (ILGA-Europe’s European Parliament Pledge).

Εκ μέρους της Θεματικής Ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ευαγγελία Κιρκινέ, συντονίστρια, Νίκος Μυλωνάς, συντονιστής.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha