Για ακόμα μια χρονιά η παγκόσμια ημέρα των προσφύγων βρίσκει τους/τις πρόσφυγες στην Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου, δεκάδες χιλιάδες αιτήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά την ψήφιση του ν.3907/2011 οι Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν καθώς στερούνται προσωπικού και υποδομών. Πολλοί πρόσφυγες παραμένουν σε κέντρα κράτησης κάτω από άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες, ενώ είναι αμφίβολο εάν τηρείται η πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την απαγόρευση της κράτησης ανηλίκων.

Η ρατσιστική βία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και οργανωμένες ρατσιστικές συμμορίες δρουν ανενόχλητες υπό την ανοχή της οργανωμένης πολιτείας η οποία φαίνεται να παρακολουθεί την κατάσταση ανήμπορη και απρόθυμη να αντιδράσει. Η ρατσιστική βία δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας, της προσπάθειας να “κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί”, των αποσπασματικών και αναποτελεσματικών μέτρων από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου τα οποία έχουν οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις διαδικασίες ασύλου αποτελεί υποχρέωση της χώρας με βάση τη διεθνή νομοθεσία για την παροχή διεθνούς προστασίας στους /στις πρόσφυγες. Η πολιτεία θα πρέπει να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις αρμόδιες υπηρεσίες με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ανήλικοι. Πρέπει επίσης να θέσει τέρμα στην ατιμωρησία, οδηγώντας στη δικαιοσύνη τα μέλη των ρατσιστικών συμμοριών που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις και να μεριμνήσει για την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ειδική αναφορά στους πρόσφυγες και στην προστασία τους από το διεθνές δίκαιο.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha