Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την απόφασή του στην υπόθεση «Δημητράς και άλλοι κατά Ελλάδας», όπου καταδίκασε για τρίτη φορά την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία, λόγω της διαδικασίας καταγραφής προσωπικών στοιχείων και υποχρέωσης θρησκευτικού όρκου από τα Δικαστήρια.

Η δικαίωση των πολιτών που προσέφυγαν, μελών της Ένωσης Ουμανιστών/τριών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) μεταξύ των οποίων είναι ο Νίκος Μυλωνάς, συντονιστής της Θεματικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων, αποτελεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Πολιτεία να καταργήσει τον εναγκαλισμό κράτους και θρησκείας στο χώρο απονομής της Δικαιοσύνης.

Με αφορμή την απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε πως η αξίωση να μην αποκαλύπτονται οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κατά τη διαδικασία στα ελληνικά δικαστήρια αποτελεί έκφανση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία που, σε ένα Κράτος Δικαίου, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο. Με το δεδομένο αυτό, διεκδικούμε την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα Ελληνικά Δικαστήρια και την αντικατάστασή του με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδηση, όπως αρμόζει σε μία ευνομούμενη πολιτεία και όπως ζητά, εδώ και χρόνια, το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. http://www.nchr.gr/media/gnwmateuseis_eeda/Site_version2/thriskeutiki_eleutheria/thriskeftiko_orko_2008.pdf

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha