Η τρίτη, μέσα σε τρεις μήνες, σύλληψη ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης, του 30χρονου Μενέλαου Εξίογλου αυτή τη φορά, αποδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συστηματικών και επαναλαμβανόμενων διώξεων των αντιρρησιών συνείδησης, που εντάσσεται στο πλαίσιο μια γενικότερης συντηρητικοποίησης και κατάφωρης καταπάτησης ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ο Μενέλαος Εξίογλου, ακτιβιστής και ενεργό μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος, της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης και του στεκιού «Οικόπολις», συνελήφθη σήμερα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία της ανυποταξίας, απλά και μόνο επειδή ειλικρινά και δημόσια αρνείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία και την τιμωρητική εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Σημειωτέον ότι ο Μενέλαος Εξίογλου έχει ήδη καταδικαστεί με την ίδια κατηγορία για τον ίδιο λόγο, και μάλιστα από στρατοδικείο, αν και είναι πολίτης: καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο Λάρισας στις 18 Δεκεμβρίου 2012 σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή ενός έτους. Πρόσφατα, μάλιστα, του επιβλήθηκε και το εξοντωτικό διοικητικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ για ανυποταξία. Ο Μενέλαος Εξίογλου, παραμένει κρατούμενος, για την ακρίβεια κρατούμενος συνείδησης, και με τη διαδικασία του αυτοφώρου θα μεταχθεί αύριο στην Αθήνα για να οδηγηθεί μεθαύριο ενώπιον στρατιωτικού εισαγγελέα. Σήμερα στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και δίωξή του μπροστά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου κρατείται.

Η στρατιωτική δικαιοσύνη εξακολουθεί να δικάζει πολίτες, χωρίς να έχει το δικαίωμα αυτό, και η πολιτεία εξακολουθεί να παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερία της συνείδησης κόντρα τόσο στη γενικότερη τάση και πρακτική των ευρωπαϊκών κρατών για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία αναγνωρίζει την αντίρρηση συνείδησης ως αναφαίρετο, αυτοτελές ατομικό δικαίωμα και προστατεύει την άσκησή του.

Είχε προηγηθεί στις 19/03/2013 η σύλληψη του 37χρονου ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης Μπάμπη Ακριβόπουλου στη Βέροια, και στις 20/02/2013 η σύλληψη του 44χρονου ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη δίκη του Μενέλαου Εξίογλου ακολουθεί και η δίκη ενός ακόμα ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης, του 47χρονου Δημήτρη Σωτηρόπουλου, ο οποίος δεν είναι πια υπόχρεος στράτευσης. Θα δικαστεί στις 28 Μαΐου 2013 από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της ανυποταξίας.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha