Μεγάλη νίκη στην πορεία για την διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου σημειώθηκε στη Γαλλία. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ του νόμου που επιτρέπει γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Ανάλογη απόφαση έχει λάβει και η Βρετανία.
Στην Ελλάδα, αν και το Σύνταγμα κατοχυρώνει τις  αρχές  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ίσης μεταχείρισης, του δικαιώματος αυτοκαθορισμού του ατόμου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, έκφραση του οποίου αποτελεί η σεξουαλική ελευθερία, εντούτοις σε επίπεδο νομοθεσίας η κατάσταση  είναι αρκετά διαφορετική. Η έκφραση αυτής της συντηρητικής θέσης αντανακλάται  στην απόφαση να μη συμπεριληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης (ν.3719/2008). Περαιτέρω, αν και οι διατάξεις των άρθρων 1350 του Α.Κ. δεν ορίζουν ρητά ότι γάμο μπορούν να συνάψουν μεταξύ τους μόνο άτομα διαφορετικού φύλου, γεγονός που οδήγησε στην τέλεση δύο πολιτικών γάμων ομόφυλων ζευγαριών από το Δήμαρχο της Τήλου, οι γάμοι αυτοί κρίθηκαν τελικώς ανυπόστατοι από το  Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.
Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα του γάμου δεν περιορίζεται μόνο σε πρόσωπα του αντίθετου φύλου, καθώς και ότι  η σταθερή συμβίωση μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου εμπίπτει στην έννοια της οικογενειακής ζωής, όπως ακριβώς η συμβίωση μεταξύ μιας γυναίκας με έναν άνδρα[1]. Αντιστοίχως από την αρχή της ισότητας, η οποία αποτελεί βασική αρχή της Δημοκρατίας, συνάγεται η αποδοχή των διαφορετικών ερωτικών επιλογών. Στο πνεύμα αυτό, τόσο η ελληνική Πολιτεία όσο και η ελληνική κοινωνία, οφείλουν να απορρίψουν το σκοταδισμό και τον εκφασισμό της καθημερινής ζωής που τείνουν να κυριαρχήσουν, ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Η προστασία των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μέσω της αναμόρφωσης της νομοθεσίας που αφορά στα θέματα οικογενειακού δικαίου που θα περιλαμβάνει τόσο τη  δυνατότητα σύναψης γάμου μεταξύ ομοφύλων, όσο και την προστασία της οικογένειας υπό μία ευρύτερη έννοια στην οποία εντάσσεται μεταξύ άλλων και η ομογονεϊκότητα, αποτελεί βάση για τη νέα κοινωνία που οραματιζόμαστε. Την κοινωνία της ισότητας και της ισονομίας, όλων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα



[1] βλ. ΕΔΔΑ Υπόθεση Schalk & Kopf   κατά Αυστρίας, Απόφαση 24/6/2010

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha