Απάντηση στο ερωτηματολόγιο του ΣτΠ έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σχετικά με δράσεις, πρωτοβουλίες και θέσεις όσον αφορά στα περιστατικά ρατσιστικής βίας και στην αρχή της ίσης μεταχείρισης:

Ερωτηματολόγιο Συνηγόρου του Πολίτη

(αφορά στην περίοδο από Ιανουάριο 2012 έως σήμερα)

  1. 1.      Ποιες είναι οι δημοσιοποιημένες (έντυπα, ηλεκτρονικά, προφορικά κλπ) θέσεις του πολιτικού φορέα σας, της ηγεσίας του ή εκπροσώπων του γενικά με την ίση μεταχείριση και την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού;

 

Βασική προτεραιότητα στον προγραμματισμό των Οικολόγων Πράσινων για το 2013 είναι οι αντιφασιστικές πρωτοβουλίες του κόμματος λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς.

 

Οι προεκλογικές θέσεις του κόμματος για την καταπολέμηση των διακρίσεων στα προαναφερόμενα πεδία, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν στις εθνικές εκλογές Μαΐου- Ιουνίου 2012, είναι οι ακόλουθες:

 

i.Μειονότητες (http://blog.ecogreens.gr/programma/human-rights/meionotites/) : ο πλούτος της κοινωνίας

Πιστεύουμε σε μια ανοικτή και πολυπολιτισμική κοινωνία και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δεν έχει σημασία ποιες μειονότητες θέλουμε εμείς να αναγνωρίζουμε, αλλά ποιες και ποιοι συμπολίτες μας επιθυμούν να καταγράφονται ως ιδιαίτερες εθνικές ή γλωσσικές ομάδες στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας. Ταμειονοτικά ζητήματα δεν είναι ζητήματα διακρατικών σχέσεων αλλά ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Θεωρώντας τις ιδιαιτερότητες αυτές πολιτισμικό πλούτο και όχι δυνητική απειλή, αρνούμαστε κάθε διάκριση μεταξύ πολιτών με κριτήρια εθνικής καταγωγής ή ταυτότητας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε:

  • Υπογραφή και εφαρμογή από την Πολιτεία των Ευρωπαϊκών συνθηκών για τις μειονότητες και τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.
  • Επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο, της Σύμβασης-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, την οποία η χώρα μας έχει υπογράψει από το 1997.
  • Μελέτη και διάσωση των παραδοσιακών πολιτισμικών στοιχείων, αποφυγή της δημιουργίας γκέτο, αλλά και θετικές διακρίσεις σε τομείς όπου η ισότητα ευκαιριών δεν είναι δεδομένη.

ii) Μετανάστες/ριες – πρόσφυγες (http://blog.ecogreens.gr/programma/human-rights/metanasteusi/) :

γέφυρες πολιτισμών

 Για μας οι μετανάστες/τριες και οι πρόσφυγες αποτελούν πλούτο και όχι απειλή. Προϋπόθεση όμως για να έρθει ο πλούτος αυτός στην επιφάνεια, είναι η αποδοχή της παρουσίας τους και η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία μας αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην αναζωογόνηση επαγγελμάτων, (αγροτικών και άλλων) περιοχών και σχολικών μονάδων, τη στήριξη που έχουν προσφέρει σε ηλικιωμένους και άτομα που έχουν ανάγκη.

Η μετανάστευση σήμερα αποτελεί εξαναγκασμό και όχι επιλογή, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσης. Οι πολεμικές συγκρούσεις, η περιφρόνηση και βάναυση καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η φτώχεια αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι κυριότερες αιτίες που ωθούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις κοινωνίες τους και να αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες.

Η αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την εξαναγκαστική μετανάστευση συμπληρώνει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα και ως μέλος της ΕΕ οφείλει να προωθεί μια ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, που προλαμβάνει τις συγκρούσεις και προωθεί την ειρήνη σε όλον τον κόσμο, να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης καθώς και βιώσιμων αναπτυξιακών προγραμμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, επείγει η άμεση προώθηση μέτρων και δράσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι την Ευρώπη-φρούριο. Πιστεύουμε ότι η παράτυπη είσοδος των μεταναστών συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν νόμιμοι τρόποι εισόδου στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Τα τεχνητά εμπόδια εισόδου (φράχτες, τείχη κ.λ.π.) έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την ενίσχυση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και την αύξηση της επικινδυνότητας των τρόπων εισόδου. Γι’ αυτό λέμε όχι στην κατασκευή του φράχτη σε τμήμα τωνσυνόρων στον Έβρο. Η FRONTEX καθώς και οι ελληνικές δυνάμεις που επιτηρούν τα σύνορα, δεν πρέπει ποτέ να αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να ζητήσουν άσυλο και να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, αντίθετα θα πρέπει να σώζουν τις ζωές που κινδυνεύουν στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Επιπλέον, όλα τα άτομα που απασχολούνται στις υπηρεσίες αυτές, επιβάλλεται να είναι εκπαιδευμένα στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις κύριες εισόδους των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και οι προβλέψεις της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που επιβαρύνουν δυσανάλογα τα κράτη πρώτης εισόδου, συνοδευόμενες από τις πολιτικές ελάχιστης ή/και καθόλου παροχής ασύλου των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει και διογκώσει το απαράδεκτο φαινόμενο των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων. Η διαδικασία εξέτασης των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου πρέπει να επισπευσθεί άμεσα.

Η ίδρυση των Υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής καθώς και της Αρχής προσφυγών που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών και την Αναμόρφωση του Συστήματος Ασύλου, αποτελεί θετικό βήμα παρ’ όλη τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (νόμος 3907/2011). Η δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των Κέντρων Φιλοξενίας είναι επείγουσα και η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην άμεση ίδρυσή τους.

Για τη στήριξη των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτα ανήλικα, πάσχοντες σωματικά και ψυχολογικά, υπερήλικες, θύματα trafficking κ.α) πρέπει να  υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα και οι κατάλληλες δομές. Σημαντική, ακόμη, είναι η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας και διερμηνείας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας πρώτης υποδοχής αλλά και κατά το διάστημα ενδεχόμενης περαιτέρω κράτησης των μεταναστών/προσφύγων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες  των Περιφερειών και των Δήμων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε και υποστηρίζουμε τα μέτρα που διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση μεταναστών/μεταναστριών και προσφύγων αλλά και τον διαχωρισμό των αδειών παραμονής και εργασίας των μεταναστριών από εκείνες των συζύγων, ώστε να μην είναι εξαρτημένες από αυτούς.

Δεν αποδεχόμαστε καμία οπισθοδρόμηση από τις διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή των μεταναστών/μεταναστριών του νόμου 3838/2010, ο οποίος παρ’ όλες τις ελλείψεις και τις διστακτικές προβλέψεις του, ρυθμίζει θέματα που ήταν πάγια αιτήματα των Οικολόγων Πράσινων.

Τα σύγχρονα σχολεία είναι πολυπολιτισμικά και απαιτείται η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις νέες ανάγκες αλλά και στις ευκαιρίες που δίνει η συνύπαρξη για τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών.

Η τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της άδειας διαμονής για τους μετανάστες, με αποσύνδεση της χορήγησης της άδειας από τον αριθμό των ενσήμων, οδηγεί πρακτικά στην ανανέωση των αδειών παραμονής όσων είχανμέχρι τώρα νόμιμη άδεια. Με τον τρόπο αυτό δεν θα απομακρύνονται όσοι εργαζόμενοι έχουν μεταφέρει εδώ και χρόνια το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων στη χώρα μας, και θα συνεχίσουν να φορολογούνται νόμιμα οι ίδιοι και οι εργοδότες τους. Επιπλέον, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε την πρόβλεψη δυνατότητας περιοδικής νομιμοποίησης για όσους μετανάστες συμπληρώνουν ορισμένο διάστημα παραμονής χωρίς να έχουν υποπέσει σε αδικήματα.

Καταγραφή εκείνων που στερούνται τα νόμιμα έγγραφα και εγγραφή τους σε ειδικούς καταλόγους στους δήμους όπου διαμένουν, με εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας (για τα παιδιά), όπως γίνεται στην Ισπανία από το 2009.

Η καταπολέμηση της ανασφάλιστης “μαύρης” εργασίας μέσω εντατικών και αποτελεσματικών ελέγχων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την εξάλειψη απαράδεκτων φαινομένων εκμετάλλευσης μεταναστών/μεταναστριών και προσφύγων που εργάζονται σε άθλιες συνθήκες.

Διευκόλυνση των προσπαθειών τους να αποκτήσουν δικούς τους χώρους λατρείας και πολιτιστικά κέντρα. Ειδικά για τους/τις Μουσουλμάνους/ες, υποστηρίζουμε την οικοδόμηση του κεντρικού τζαμιού και τη χωροθέτηση του μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα, που έχουν καθυστερήσει υπερβολικά και αποκεντρωμένα τζαμιά στις περιοχές όπου κυρίως μένουν, πράγμα που μπορεί να γίνει εύκολα με την αδειοδότηση (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις) των άτυπων διάσπαρτων τζαμιών που ήδη λειτουργούν χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Η αδιαφορία, η προσπάθεια να “κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί”, τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα καθώς και η χορήγηση ασύλου σε ελάχιστες περιπτώσεις αιτούντων/αιτουσών που χαρακτήριζαν την πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων έχουν οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας κυρίως αλλά και αλλού. Ο δημαγωγικός –λαϊκιστικός λόγος που “χαϊδεύει” προκαταλήψεις και στερεότυπα και εκμεταλλεύεται φόβους και αγωνίες δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, κατασκευάζει “αποδιοπομπαίους τράγους”, ενθαρρύνει και υποθάλπει τη ρατσιστική και ξενοφοβική βία.

Λέμε όχι στο στιγματισμό, ολόκληρων κοινωνικών ομάδων. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα δεν είναι εγγενές χαρακτηριστικό καμιάς συγκεκριμένης εθνικής ομάδας και πολλές φορές τα θύματά τους ανήκουν στην ίδια ομάδα με τους δράστες. Τα μέλη των ρατσιστικών συμμοριών που έχουν προβεί σε βιαιοπραγίες πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να δικαστούν ώστε να σταματήσει το καθεστώς της ασυλίας και ατιμωρησίας που απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια με ευθύνη κυρίως των διωκτικών αρχών.

Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας που οφείλει να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο των κανόνων και ρυθμίσεων που προβλέπει η νομοθεσία, Οι ένστολοι/ένστολες πρέπει να είναι  καλά εκπαιδευμένοι/ες και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών. Η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια τωνπολιτών και να αποτρέψει φαινόμενα δημιουργίας ομάδων τύπου “πολιτοφυλακής” που συνιστούν εκτροπή από τη δημοκρατία.

Για μας ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές πολύχρωμες, πολυπολιτισμικές γειτονιές της αλληλεγγύης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζονται μέτρα και δράσεις από την Πολιτεία σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ, τις οργανώσεις των μεταναστών/μεταναστριών και προσφύγων και τη δραστηριοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης, της αστικής ερημοποίησης, της υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και των συλλογικών αγαθών, την αλληλογνωριμία και επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών.

Συμπερασματικά: Τα θέματα των μεταναστών/μεταναστριών και προσφύγων αφορούν πολύ περισσότερο την Ευρώπη και επομένως χρειάζεται να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες στην ΕΕ ώστε να υπάρξει συγκροτημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική και πολιτική χορήγησης ασύλου κοινή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με την επεξεργασία και υιοθέτηση κοινών θέσεων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

iii) Κατάργηση των διακρίσεων, στήριξη για τους Ρομά (http://blog.ecogreens.gr/programma/human-rights/rom/)

Θεωρούμε ότι η ύπαρξη των Ρομά (τσιγγάνων) είναι πλούτος για την κοινωνία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την προσαρμογή των πολιτικών και πρακτικών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις απέναντί τους και να καταργηθούν τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί.

Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκουμε:

ü      Την εξασφάλιση πρόσβασης για όλα τα μέλη της κοινότητας των Ρομά (τσιγγάνων) σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προληπτικής ιατρικής.

ü      Την εξάλειψη του αποκλεισμού των Ρομά από την εκπαίδευση και την κατάργηση των σχολείων-γκέτο εκπαιδευτικού διαχωρισμού.

ü      Τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης τουλάχιστον της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά Ρομά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

ü      Την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, με την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης (ευρωπαϊκής, εθνικής, περιφερειακής κ.α.) για τη στεγαστική αποκατάσταση των πληθυσμών Ρομά, μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης της εφαρμογής των προγραμμάτων στέγασης, που θα μπορέσει να εγγυηθεί ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και θα εξαλείψει φαινόμενα πελατειακής λογικής ή σπατάλης.

ü      Την άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας στους υφιστάμενους καταυλισμούς (ηλεκτροδότηση, πόσιμο-ασφαλές νερό, αποχέτευση κ.α.) μέσα από

ü       οργανωμένα προγράμματα με την αναγκαία κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία.

ü      Τη γεφύρωση του χάσματος στον τομέα της απασχόλησης με την εφαρμογή προγραμμάτων για τη σταδιακή ένταξη των Ρομά στην αγορά εργασίας.

ü      Όσοι/ες από τους/τις Ρομά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ασχολούνται με την ανακύκλωση μπορούν να συμβάλλουν με την κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη στην αποτελεσματική οργάνωση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών, με τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

ü      Την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ρομά και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

ü      Την παύση κάθε βίαιης έξωσης των Ρομά αλλά και κάθε είδους εκτόπισής τους χωρίς να έχει προβλεφθεί κατάλληλος χώρος μετεγκατάστασης υπό συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και χωρίς να έχει προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωσή τους.

iv) Όχι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου

(http://blog.ecogreens.gr/programma/human-rights/diakriseis/)

Ο στόχος για καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλους τους τομείς, αφορά ιδιαίτερα το σεβασμό της προσωπικής ζωής και της σεξουαλικής ταυτότητας όλων.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ  ζητάμε:

ü      Νομοθετική κατοχύρωση για την εφαρμογή του πολιτικού γάμου καθώς και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, με ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως συμβαίνει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

ü      Εξάλειψη νομοθετικών ρυθμίσεων, συμπεριφορών και κοινωνικών προτύπων που οδηγούν σε διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου των ατόμων: ίδια ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης για όλους τους πολίτες, μέτρα κατά της βίας στις συμβιώσεις, απαγόρευση της θεώρησης της ομοφυλοφιλίας και αμφιφυλοφιλίας ως μη συμβατής συμπεριφοράς στο στρατό και τα σχολεία.

ü      Χρηματοδότηση έρευνας στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και ενθάρρυνση του επιστημονικού –ακαδημαϊκού και εκλαϊκευμένου διαλόγου καθώς και ενισχυτικά μέτρα για την εμπέδωση μιας συμπεριφοράς χωρίς διακρίσεις μέσα στην κοινωνία, με επιστημονικά έγκυρη ενημέρωση στα σχολεία, το στρατό και τα ΜΜΕ.

v) Εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού:

(http://blog.ecogreens.gr/programma/human-rights/social-exclusion/)

 Οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από όψεις κοινωνικού αποκλεισμού, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που δεν έχει πάντα κοινά στοιχεία: Διακρίσεις υφίστανται και οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και άποροι, αναλφάβητοι, αποφυλακισμένοι, εκδιδόμενα άτομα.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε:

ü      Παροχή υπηρεσιών και οικονομική υποστήριξη, σε τοπικό και κρατικό επίπεδο, σε τομείς όπως προστασία, δημιουργική απασχόληση, φροντίδα, υγεία, παιδεία, ψυχαγωγία, δυνατότητες μετακινήσεων.

ü      Προσπελάσιμους δημόσιους χώρους, υπηρεσίες και συγκοινωνίες. Πεζοδρόμια με επαρκές πλάτος παντού.

ü      Προγράμματα υποστήριξης στο σπίτι, χωρίς απαγορευτικές λίστες αναμονής. Υποστήριξη με επαγγελματίες βοηθούς για τις πιο σοβαρές αναπηρίες.

ü      Δημιουργία αποθέματος κοινωνικής κατοικίας, με αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων, για διάθεσή τους στο 1/3 του ενοικίου σε άστεγους ή άτομα με επισφαλή στέγη. Θέσπιση κοινωνικού συντελεστή για όλα τα νέα κτίρια

ü      Κέντρα επείγουσας φιλοξενίας για όλες τις κατηγορίες αστέγων, συνδυασμένα με ιατρική, ψυχιατρική και ψυχολογική βοήθεια. Μακροχρόνια προγράμματα επανένταξης για ειδικές κατηγορίες αστέγων, όπως χρήστες, ψυχασθενείς ή αποφυλακιζόμενοι.

ü      Στήριξη της δημιουργίας κοινωνικών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, με δέσμευση να προσφέρουν απασχόληση σε αστέγους.

ü      Έμπρακτη δραστηριοποίηση των υπαλλήλων των Κοινωνικών Υπηρεσιών για την απόκτηση από τους αιτούντες των απαιτούμενων εγγράφων (π.χ. επίδομα απορίας, βιβλιάριο υγείας κλπ.) με ευέλικτες και εφικτές διαδικασίες

ü      Στόχος μας είναι η ανάπτυξη όλων των δεξιοτήτων των συμπολιτών μας καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στην απασχόληση, τις υπηρεσίες και τα αγαθά για όλους και όλες.

Δελτία Τύπου:

1)       Ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες! (24.4.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/04/)

2)       Προσφυγόπουλα πνίγονται στα νερά του Αιγαίου χωρίς να διαταράσσεται η απάθεια των ευρωπαϊκών αρχών (20.3.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/03/)

3)       Σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αμφιλεγόμενες θέσεις για το ναζισμό; (14.3.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/03/

4)       Ελληνόπουλα με τη βούλα της Χρυσής Αυγής; (4.3.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/03/)

5)       Ένταξη και όχι καταστολή για τους Ρομά (20.1.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/01)

6)       Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ στην Αθήνα (29.3.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/03/)

7)       Ηθικά απαράδεκτη και κοινωνικά επιζήμια η στοχοποίηση των Ρομά (30.12.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/12)

8)       Οι επιλεκτικές αντιμετωπίσεις λειτουργών της Δικαιοσύνης δε συνάδουν ούτε με το Δίκαιο, ούτε με τα χαρακτηριστικά μιας ευνομούμενης Πολιτείας (17.11.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/11)

9)       Ομοφοβικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας: Όχι στη βία, την αδιαφορία, τη σιωπή (13.9.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/09/)

10)   Δήλωση εκπροσώπου τύπου για τους χώρους κράτησης αλλοδαπών: Η λογική «κρύψτε τους να μην τους βλέπουν» δεν είναι λύση (8.8.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/08/)

11)   Ο «Ξένιος Ζευς» δε μένει πια εδώ! (6.8.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/08/)

12)   Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων στην Παγανή Λέσβου: «Αναγκαίος ο σχεδιασμός της μεταναστευτικής πολιτικής» (2.8.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/08/)

13)   Αμυγδαλέζα: ακόμα μια αποθήκη ψυχών; (27.7.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/07/)

14)   Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα επεισόδια στην παρέλαση υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη(24.6.2012)                                                      (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/06/)

15)   Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων 2012 (20.6.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/06/)

16)   8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8.4.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/04/)

17)   Άμεση κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια! (12.3.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/03/)

18)   Για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Μαρκόπουλο (θρησκευτική ελευθερία) (2.3.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/03/)

19)   27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27.1.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/01/)

20)   Άμεση κατάργηση της Σαρία! (θρησκευτική ελευθερία) (2.2.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/02/)

21)   Θέατρο του παραλόγου στην πλάτη των μεταναστών  (26.1.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/01/)

22)   Σοφάδες Καρδίτσας: Η τοπική κοινωνία οφείλει να διασφαλίσει σε συνεργασία με την Πολιτεία την εκπαίδευση των μαθητών Ρομά με βάση τα διεθνή πρότυπα (19.1.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/01/)

23)   Η θρησκευτική ελευθερία είναι δικαίωμα όλων των πολιτών! (για την προσφυγή κατά της ανέγερσης Τεμένους στον Ελαιώνα) (10.1.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/01/)

24)   Για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο (7.2.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/02/)

25)   Καύση του Οβριγιού με τη χορηγία της Δημοτικής Αρχής;Έλεος! (28-3-2012) http://goo.gl/MdZAe

26)   Κέντρα υποδοχής στα νησιά τώρα!-Επιστολή Ν. Χρυσόγελου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (5.4.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/04/)

 

Δράσεις:

ü      Συμμετοχή στο Athens Pride 2012 (ΔΤ 8.6.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/06/)

ü      Οι Οικολόγοι Πράσινοι στον Υπουργό Υγείας για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στο Κέντρο Προσφύγων του Λαυρίου (ΔΤ 29.5.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/05/)

ü      ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΟΛΚΕ (27.4.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/04/)

ü      Οι απαντήσεις των Οικολόγων Πράσινων στο ερωτηματολόγιο του περιοδικού Antivirus (10.4.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/04/)

ü      Επιστολή στο Δήμαρχο Φυλής για δημοσίευμα σχετικά με αποκλεισμό των Ρομά από την εκμίσθωση κατοικιών στην περιοχή (28.3.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/03/)

ü      Επιστολή προς την Ε.Υ.Δ.Α.Π. για τη διακοπή υδροδότησης του Πολυϊατρείου και του Ξενώνα αιτούντων άσυλο των Γιατρών (27.3.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/03/)

ü      «African Rising»: Ένα όραμα για την Αφρική – Εκδήλωση του Ν. Χρυσόγελου προς τιμήν του Νντάμπα Μαντέλα (1.3.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/03/)

Παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο:

ü      Πρόοδος στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα-Ερώτηση Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου προς την Επιτροπή (26.6.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/06/)

ü      Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για την εξάλειψη των στερεοτύπων (14.3.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/03/)

ü      Παθητικότητα και ξενοφοβία  Τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στο ευρωκοινοβούλιο (20.4.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/04/)

ü      Παιδιά (Ρομά) ενός κατώτερου Θεού;Απάντηση της Επιτροπής στην Ερώτηση  του Ν.Χρυσόγελου (4.4.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/04/)

ü      Εκπαίδευση παιδιών Ρομά στο Νομό Καρδίτσας-Ερώτηση Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου προς την Επιτροπή (28.2.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/02/)

ü      Ερώτηση Μ.Τρεμόπουλου-S.Keller για την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων (7.1.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/01/)

 

2.      Ποιες είναι οι δημοσιοποιημένες (έντυπα, ηλεκτρονικά, προφορικά ΚΛΠ) θέσεις του πολιτικού φορέα σας, της ηγεσίας του ή εκπροσώπων του ειδικά για συγκεκριμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας;

  •        Ψήφισμα Πανελλαδικού Συμβουλίου: Η παντελής απώλεια αισθήματος δικαίου μαζί με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα έδωσε χώρο στο φασισμό (ΠΣ 19- 20 Ιανουαρίου 2013, Αθήνα)

     (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/01)

 

Δελτία Τύπου:

ü      Η Ελλάδα δε θα γίνει η Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ (19.4.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/04/)

ü      Φράουλες και αίμα…Να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες (18.4.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/04/)

ü      (για τη δολοφονία Πακιστανού στα Πετράλωνα) :Να τελειώνουμε επιτέλους με τη ρατσιστική βία-καμία ανοχή στους δολοφόνους! (18.1.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/01/)

ü      Καταδικαστέα η άσκηση βίας (14.1.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/01/)

ü      Πλήγμα για τα δικαιώματα, τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας, τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας της αστυνομίας (11.1.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/01/)

ü      Στοχοποίηση της ευαισθησίας (26.12.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/12)

ü      Για τις προσαγωγές αντιφασιστών στην παραλία του Βόλου (23.12.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/12)

ü      Οι βουλευτές της χώρας συνηγορούν στην άσκηση φασιστικής βίας (9.9.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/09)

ü      Ξένιος Δίας εξοπλισμένος με …βούρδουλα (24.8.2012)(http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/08/)

ü      (για τη δολοφονία νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας): Όχι στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται! (13.8.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/08/)

ü      Δήλωση εκπροσώπου τύπου των ΟΠ: Επικίνδυνη η αντίληψη της Χρυσής Αυγής να παίρνει το “νόμο στα χέρια της” (18.7.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/07/)

ü      Οπλοφόροι στο προεδρείο της Βουλής; (21.6.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/06/)

ü            (με αφορμή περιστατικά κακοποίησης μεταναστών):Αντίσταση στον αδιέξοδο δρόμο της βίας         (15.6.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/06/)

ü      Δήλωση της Ιωάννας Κοντούλη για τη Χρυσή Αυγή: (8.6.2012) http://goo.gl/i8gsV

ü       Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την επίθεση Κασιδιάρη σε Κανέλλη και Δούρου(7-6-2012) ( http://goo.gl/B8C4H)

ü      Για τη νέα διπλή ρατσιστική επίθεση στο Νέο Κόσμο (1-6-2012) http://goo.gl/wZteU)

ü      Για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στα τηλεοπτικά πάνελ (1-6-2012) (http://goo.gl/M23Fd)

ü      Υιοθετεί τα ρατσιστικά συνθήματα ο νέος ΥΕΘΑ (18-5-2012)  (http://goo.gl/a8zTk)

ü      Αμυγδαλέζα: Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής οδηγεί στην κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας(2-5-2012)  http://goo.gl/xQpy4

ü      Προκαλεί με ναζιστικό χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της «Χρυσής Αυγής» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας(11-4-2012) http://goo.gl/XXhiG

ü      26-3-2012, Η ασυλία της ρατσιστικής βίας δεν έχει θέση στο Δήμο της Αθήνας: http://goo.gl/aib0Y

ü      21-3-2012, 21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: http://goo.gl/wnjlw

ü      3-2-2012, Να συλληφθούν άμεσα οι δράστες των νεοναζιστικών επιθέσεων: http://goo.gl/ayUh5

ü      Καταδίκη της Ελλάδας από το Ε.Δ.Δ.Α. για την υπόθεση βιασμού μετανάστη με γκλόμπ από υπάλληλο του Λιμενικού(19.1.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/01/)

 3.      Υπάρχουν στον πολιτικό φορέα σας εξειδικευμένες οργανωτικές δομές, ομάδες εργασίας, ή επιμέρους φορείς που ασχολούνται με το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας; Πώς εντάσσονται και πώς λειτουργούν στο πλαίσιο του πολιτικού φορέα σας (συχνότητα εργασίας, σχέσεις με άλλες ομάδες ή δομές, σχέση με ηγεσία);

 

Στους Οικολόγους Πράσινους λειτουργεί Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία συσκέπτεται ανά μήνα, επικοινωνεί διαδικτυακά καθημερινά, ανταλλάσσει πληροφόρηση και διατυπώνει θέσεις . Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών, συμμετοχή σε πρωτοβουλίες ευρύτερων σχημάτων και η έκδοση δελτίων τύπου.

Περαιτέρω, οι πολιτικές θέσεις και οι πρωτοβουλίες διαμορφώνονται στο Πανελλαδικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο του κόμματος.

 

 4.      Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ή προτίθεστε να αναλάβετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας;

Εκδηλώσεις:

α) Συμμετοχή των ΟΠ στη συναυλία διαμαρτυρίας για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών Σχετικά ΔΤ :ι) H Οικολoγική Αθήνας συμμετέχει στη συναυλία διαμαρτυρίας για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών (20.3.2013)   (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/03/)   και ιι) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: “ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΑΙ  ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΧΙ!” (19.3.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/03/).

β) Εκδήλωση στις 26.2.2013 για την επέτειο άρνησης συμμετοχής στο ναζιστικό σχέδιο της Πολιτικής Επιστράτευσης i) Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στις 22.2 για την πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων κατά του ναζισμού και της βίας (21.2.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/02) και ii) Πρόσκληση σε εκδήλωση ενάντια στο Φασισμό  (21.2.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/02/).

γ) Συμμετοχή Νίκου Χρυσόγελου σε ημερίδα για την ενδυνάμωση των νέων με μεταναστευτική καταγωγή : «Γεφυρώνοντας το κενό. Από τη νόμιμη διαμονή στην ιδιότητα του πολίτη» (ημερίδα 20.12.12) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/12)

δ) Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Αντιφασιστική Αντιρατσιστική Σιωπηλή Πορεία: «Ο διχασμός της κοινωνίας και η ρατσιστική βία είναι οι χειρότερες εκφράσεις της κρίσης» (15.12.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/12)

ε) Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (9.8.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/08/)

στ) Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο 16ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ (6.7.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/07)

ζ) Συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στην αντιρατσιστική πορεία της 24-4(24-4-2012) http://goo.gl/ngkBE

η) Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων (11.1.2013) με θέμα Μετανάστευση/ Άσυλο την οποία διοργάνωσε η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (εφεξής ΘΟ ΑΔ) και ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων (εφεξής ΟΠ), Νίκος Χρυσόγελος με τη συμμετοχή μεταναστευτικών οργανώσεων, ΜΚΟ και του ΣτΠ.

 5.      Σε ποιες ευρύτερες (σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο) πρωτοβουλίες έχετε συμμετάσχει ή προτίθεστε να συμμετάσχετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας;

Παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο:

ü      Ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για καταπολέμηση των εγκλημάτων και της ρητορικής του μίσους (8.3.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/03/)

ü      Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2010-2011) : «Τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» (14.12.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/12)

ü      Ερώτηση Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου προς την Επιτροπή: Σύριοι Πρόσφυγες στην ΕΕ (υποβολή ερώτησης 25.9.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/11)

 6.      Έχετε αναπτύξει συνεργασία με ελληνικούς ή διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, κοινωνικούς φορείς, ενώσεις ή άλλες συλλογικότητες με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας;

 

Για το θέμα της ρατσιστικής βίας, αλλά και τα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση εν γενεί, συνεργαζόμαστε με το Συνήγορο του Πολίτη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Διεθνή Αμνηστία, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Μεταναστευτικές Οργανώσεις, Αντιρατσιστικές Οργανώσεις, Οργανώσεις LGBTQI και ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα.

 

Ενδεικτικές δράσεις:

 

α)  Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα :Συνάντηση με οργανώσεις και ομάδες από την LGBTQI κοινότητα (26.2.2013) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/02/)

 

β) Απαντήσεις των Οικολόγων Πράσινων στο ερωτηματολόγιο της Διεθνούς Αμνηστίας προς τα πολιτικά κόμματα (12.6.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/06/)

 7.      Θεωρείτε το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, ως ένα από τα θέματα που απασχολούν γενικά την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τα μέλη και τους ψηφοφόρους σας;

 

Το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας προβληματίζει σοβαρά τα μέλη και τους ψηφοφόρους μας. Η επικαιρότητα και οι δράσεις παρέμβασης βρίσκονται καθημερινά στα φόρουμ συζήτησης των Θεματικών Ομάδων που λειτουργούν διαδικτυακά, ενώ και στο Πανελλαδικό Συμβούλιο αλλά και στις παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή, το θέμα της ρατσιστικής βίας, έχει υψηλή προτεραιότητα.

 

8.      Θεωρείτε ότι ο φορέας σας, η ηγεσία του και τα στελέχη του έχουν επαρκή πληροφόρηση για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και για τις σχετικές θέσεις άλλων φορέων (συμπεριλαμβανομένου και του Συνηγόρου του Πολίτη; Έχετε προτείνει ή επιθυμείτε να προτείνετε τρόπους καλύτερης ενημέρωσης;

 

Η ενημέρωση των στελεχών και των μελών των Ο.Π. είναι συνεχής και γίνεται κυρίως διαδικτυακά μέσω εβδομαδιαίων ενημερωτικών δελτίων των Ο.Π., διαδικτυακών φόρουμ των θεματικών ομάδων, αποδελτίωσης των δημοσιευμάτων του ημερήσιου τύπου ειδικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της άμεσης επαφής με άλλους φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα.

 9.      Είστε ικανοποιημένοι από τις αρμοδιότητες και την δραστηριότητα του Συνηγόρου του Πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα; Έχετε προτείνει ή επιθυμείτε να προτείνετε κάποια διαφοροποίηση;

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι βάσει του  ν .3304/2005 αποτελεί Φορέα Προώθησης της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάζονται με το ΣτΠ και ενημερώνουν για τις επί μέρους δράσεις του, σχετικά με την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα:

ü      Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενημέρωσαν με καταχώρηση στην ιστοσελίδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το φυλλάδιο του Συνήγορου του πολίτη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση των διακρίσεων (16.5.2012) (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/05/)

ü      Επίσης ενημέρωσαν  στην ιστοσελίδα τους σχετικά με τον Πρακτικό οδηγό του ΣτΠ για τις Δημοτικές Αρχές για ζητήματα κοινωνικής ένταξης Ρομά (http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2012/01/)

Από τις ετήσιες ειδικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, προβληματίζουν οι λίγες αναφορές σε θέματα διάκρισης λόγω θρησκευτικής ετερότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, δεδομένου ότι τα περιστατικά των διακρίσεων αυτού του είδους δεν είναι λίγα.

Κατά την άποψή μας ο ΣτΠ θα πρέπει να προβεί σε περισσότερες δράσεις για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη νέα του αρμοδιότητα ως φορέα προώθησης της  αρχής ίσης μεταχείρισης.

 10.  Θεωρείτε επαρκές το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου; Προτίθεστε να αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες και ποιες;

 

Τα θέματα των μεταναστών/μεταναστριών και προσφύγων αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και επομένως χρειάζεται να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να υπάρξει συγκροτημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική και πολιτική χορήγησης ασύλου κοινή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιτακτική είναι ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με την επεξεργασία και υιοθέτηση κοινών θέσεων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος συμβάλλουν προς στην κατεύθυνση αυτή.

 

Σε επίπεδο αντιμετώπισης του φαινομένου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα προτείνουμε:

ü      Να υπάρξει εκπαίδευση των αστυνομικών και δικαστικών λειτουργών που επιλαμβάνονται των συγκεκριμένων θεμάτων.

ü      Το «ρατσιστικό κίνητρο» να αποτελεί μεν γενική επιβαρυντική ρύθμιση όμως να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο στην επιμέτρηση της ποινής, αλλά να επηρεάζει όλα τα στάδια  της διαδικασίας. Το ρατσιστικό έγκλημα θα πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη υπόσταση στην ελληνική έννομη τάξη.

ü      Πολύ σημαντική είναι η χορήγηση άδειας παραμονής «για ανθρωπιστικούς λόγους» στα φερόμενα θύματα ρατσιστικής βίας, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Το ίδιο καθεστώς θα πρέπει να απονέμεται και σε όσους αναγνωρισθούν ως θύματα ρατσιστικής βίας  μετά την έκδοση  της δικαστικής απόφασης.

 

Όσον αφορά στα περιστατικά ρατσιστικής βίας από πλευράς Αστυνομικών Αρχών, προτείνουμε:

ü      Δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα, ο οποίος θα φέρει το βάρος της διερεύνησης των καταγγελιών των πολιτών σχετικά με τα κρούσματα αστυνομικής βίας, στη θέση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

ü      Δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ΕΔΕ που έχουν ολοκληρωθεί, για να υπάρχει διαφάνεια και δημοσιότητα προς όφελος του πολίτη.

ü       Κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. κατά των Βασανιστηρίων το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει από το Μάρτιο του 2011 καθώς θα οδηγήσει στη λειτουργία ενός μηχανισμού διεξαγωγής περιοδικών επισκέψεων σε χώρους όπου υπάρχει στέρηση της ελευθερίας με στόχο την αποτροπή βασανιστηρίων και κάθε άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

ü       Κατάργηση του άρθρου 19 του ν.4058/2012 με το οποίο καταργείται στην ουσία η αυτόφωρη διαδικασία για σειρά αδικημάτων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων αυτών λόγω της καθυστέρησης των δικαστικών διαδικασιών.

 

Η Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha