ρομαΓια μία ακόμη φορά όταν η Πολιτεία δεν επιθυμεί την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης σε ζήτημα που χρονίζει, καταλήγει με χαρακτηριστική ευκολία στην καταστολή. Σ’ αυτή τη λογική πραγματοποιήθηκε χθες ευρείας έκτασης αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό Ρομά στην Περαία Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση διεξήχθη  στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αστυνόμευση στη Θεσσαλονίκη με ελέγχους σε σπίτια, περιφράξεις, αυτοκίνητα και φορτηγά.

Ως αποτέλεσμα είχε τη σύλληψη 23 ατόμων, 17 από τους οποίους κατηγορούνται για ρευματοκλοπή. Η ΔΕΗ με τη σειρά της διέκοψε άμεσα την παράνομη παροχή ρεύματος στον καταυλισμό. Κανείς όμως δε διερωτήθηκε γιατί οι Ρομά υποχρεώθηκαν να καταφύγουν στην πράξη αυτή. Η απάντηση απλή, αλλά με μεγάλη σημασία. Διότι η Πολιτεία δεν τους παρείχε ρεύμα με νόμιμο τρόπο. Επομένως οι Ρομά έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στο σκοτάδι ή στη ρευματοκλοπή. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Ο  καταυλισμός Ρομά στην περιοχή Κεραίες του Δήμου Θερμαϊκού δεν είναι πρόσφατος. Είναι εγκατεστημένος εκεί περισσότερο από 25 χρόνια και αποτελείται από 60 περίπου οικογένειες. Στο παρελθόν έγιναν συστηματικές προσπάθειες έξωσής του, αρχικά λόγω παραχώρησης της έκτασης στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και μεταγενέστερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

Οι Ρομά του εν λόγω καταυλισμού, προκειμένου να μη δημιουργήσουν εντάσεις με την παρουσία τους, ήταν απόλυτα δεκτικοί στη μετεγκατάσταση τους σε περιοχή που η Πολιτεία θα υποδείκνυε, με τρόπο νόμιμο και οργανωμένο. Εντούτοις δεν έγινε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με σειρά ενεργειών προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε την Πολιτεία ώστε να βρεθεί άμεση λύση στη μετεγκατάσταση των Ρομά με οργανωμένο τρόπο, αλλά και στην κοινωνική τους ένταξη μέσω της συμμετοχής των παιδιών στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό παρείχαμε πολιτική, ηθική και νομική συμπαράσταση στους Ρομά συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, καίρια στην συμμετοχή των παιδιών στην εκπαίδευση. Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δεδομένης της ευαισθησίας που οφείλει να έχει ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προβήκαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες για την μετεγκατάσταση των Ρομά, οι οποίες δεν βρήκαν ανταπόκριση, όπως:

ü      Σχετικό ερώτημα του Μιχάλη Τρεμόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου των Ο.Π. και πρώην ευρωβουλευτή, στο οποίο ο τότε Περιφερειάρχης Παν. Ψωμιάδης απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα και να δώσει λύση.

ü      Επιστολή που εστάλη από τους Οικολόγους Πράσινους στις 17-03-2011 προς τον Δήμο Δέλτα, υποδεικνύοντας έναν εναλλακτικό χώρο εγκατάστασης εντός των ορίων του εν λόγω Δήμου, στην οποία η απάντηση ήταν αρνητική, με το αιτιολογικό ότι στα όρια του Δήμου Δέλτα διαβιούν ήδη 600 οικογένειες Ρομά.

 

ü      Αντίστοιχου περιεχομένου επιστολή που εστάλη στο Δήμο Θέρμης στις 13-04-2011, με αίτημα την παραχώρηση δημοτικής έκτασης γης για την μετεγκατάσταση οικισμού Ρομά, στη οποία δεν υπήρξε επίσης θετική ανταπόκριση.

 

Την αποδεδειγμένη λοιπόν αδράνεια της Πολιτείας διαδέχεται η καταστολή. Παράλληλα, η Ελληνική Πολιτεία είναι η ίδια που αρνείται να διαμορφώσει τους όρους και τις συνθήκες νομιμότητας, καθιστώντας την παρανομία  μονόδρομο. Πόσο ανεκτά όμως είναι όλα αυτά στο πλαίσιο της Δημοκρατίας; Και πώς αλήθεια μπορεί να αναχαιτιστεί ο ρατσισμός που αναπτύσσεται σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα ο ρατσισμός του ίδιου του κράτους; 

 

 

 

 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha