εμπ

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που εκφράσαμε σε παλαιότερο Δελτίο Τύπου[1] ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως τη θερινή ραστώνη εντείνοντας, μεταξύ άλλων,  την αστυνομική καταστολή. Έτσι, την Τετάρτη τα ξημερώματα αστυνομικοί εισέβαλαν στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών στον περιβάλλοντα χώρο. Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε μια, όχι τυχαία, ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «παραδόθηκαν προς χρήση στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χώροι, οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τριάντα χρόνια».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν είχε κύριο στόχο την αντιμετώπιση των βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία, δεδομένου ότι αν αυτός ήταν ο στόχος, τότε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές. Αντιθέτως, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας χωρίς να έχουν προηγηθεί βίαια επεισόδια, απώτερος στόχος είναι τα ίδια τα φοιτητικά στέκια. Τα φοιτητικά στέκια που λειτουργούν ως χώροι αυτοοργάνωσης, προάγοντας τόσο την ελεύθερη έκφραση και την πολυφωνία, όσο και τη διάδοση των ιδεών και της πληροφορίας. Αντιθέτως, τα «ευρήματα» και οι «καταγγελίες» που επικαλέστηκαν οι Αρχές δεν είναι τίποτα  περισσότερο από προφάσεις εν αμαρτίαις που δεν πείθουν κανέναν συνειδητοποιημένο πολίτη για τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω από αυτή την επέμβαση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και άνεργοι αποτελούν την ελπίδα για την ανασυγκρότηση μιας χώρας που φαίνεται να έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Τα Πανεπιστήμια, ως το κατεξοχήν σύμβολο της ελευθερίας του στοχασμού και της διακίνησης ιδεών, που δεν είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία αλλά βρίσκεται  σε συνεχή αλληλεπίδραση με αυτή, αποτελούν τον καταλληλότερο χώρο για να ανθίσει η ελπίδα αυτή. Από την άλλη πλευρά η αναθεώρηση του θεσμού και η απαξίωσή του, που μοιραία οδηγούν στην καταστολή και την κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου, δεν υποδηλώνει πάρα μόνο ένα πράγμα: το φόβο για την ελευθερία…

 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



[1] http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/2013/08/

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha