ΕΜΠΡΟΣ

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η αστυνομία, με την πολιτική κάλυψη και ευθύνη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κου Ν. Δένδια προβαίνει στο –αναμενόμενο από όλους-βήμα. Κλείνει άλλον ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο. Αυτή τη φορά, επιλέγεται ο χώρος του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός». Το «Εμπρός», δεν είναι κατάληψη στέγης, αλλά είναι ένας χώρος ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης, ο οποίος μετρά πλούσια κοινωνική δράση, σε επίπεδο γειτονιάς, αλλά και ευρύτερα. Η σφράγισή του από υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, αφενός διότι στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπήρχε ο εν λόγω χώρος προς εκποίηση και αφετέρου διότι μόνο την τελευταία περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί εκκενώσεις τριών καταλήψεων στην Πάτρα, της κατάληψης Βαλβείου στο Μεσολόγγι, της κατάληψης Αντιβίωση, καθώς και της κατάληψης Ορφανοτροφείου στην Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες πριν τις διαδηλώσεις ενόψει  της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το έργο της αστυνομίας συνεχίστηκε με την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου σε δύο περιπτώσεις (εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια Αριστοτέλειο και Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Για τη στήριξη αυτής της επιλογής, η Κυβέρνηση επικαλείται την «τήρηση της νομιμότητας». Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν συμμεριζόμαστε την άποψη αυτή. Είναι τουλάχιστον αφελές, όταν καθημερινά καταγγέλλουμε περιπτώσεις καταπάτησης βασικών συνταγματικών αρχών από πλευράς της Πολιτείας, να πιστέψουμε ότι ο νόμος και το Σύνταγμα θα γίνουν σεβαστά όταν θα κλείσουν οι καταλήψεις. Αυτό που μας ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι πίσω από την επίφαση της «νομιμότητας», κρύβεται ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα. Οι καταλήψεις κατάφεραν κάτι πολύ ανησυχητικό για την Κυβέρνηση: Μετέτρεψαν εγκαταλελειμμένους χώρους, σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους πολιτικής διαδικασίας, αλλά και γνώσης και πολιτισμού. Ταυτόχρονα επιχείρησαν, πολλές φορές με μεγάλη επιτυχία, να δημιουργήσουν τις κοινωνικές δομές, που θα έπρεπε να παρέχει η Πολιτεία. Όλα αυτά, σε ένα  επίπεδο που ξεκινά από τη γειτονιά, απευθύνεται όμως σε ολόκληρη την κοινωνία, δημιουργώντας ζωτικούς χώρους συνεύρεσης, ανταλλαγής απόψεων, αυτοοργάνωσης, αλλά και αλληλεγγύης.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τους Οικολόγους Πράσινους η στάση απέναντι στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους είναι ξεκάθαρη: Το πρόταγμά τους για τη διεκδίκηση του αστικού χώρου ως δημόσιου αγαθού, μας βρίσκει σύμφωνους και η προσπάθεια τους να μείνουν ανοιχτοί  στην κοινωνία, μας βρίσκει αλληλέγγυους. Η φίμωση που επιχειρείται μέσω της καταστολής της δράσης τους, μας βρίσκει και θα μας βρίσκει πάντα, απέναντι.

Το ΕΜΠΡΟΣ είναι και θα παραμείνει ανοιχτό για τους πολίτες. Όπως ανοιχτοί θα παραμείνουν, δίνοντας τον αγώνα τους, όλοι οι ελεύθεροι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι.

 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha