antinazi 1

Πολιτική βούληση και κοινωνική συστράτευση  για την αποτροπή της φασιστικής βίας

 Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η -έως σήμερα- ανεξέλεγκτη δράση της Χρυσής Αυγής, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ανοχή της Κυβέρνησης και τη δυσλειτουργία Αστυνομίας και Δικαιοσύνης. Η απουσία πολιτικής βούλησης που ήταν άμεσα συνυφασμένη με ψηφοθηρικούς λόγους, τα συντηρητικά αντανακλαστικά και η αδράνεια που κυριάρχησε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και η «κάθαρση» που ποτέ δε ήρθε στα σώματα ασφαλείας, έστρωσαν το χαλί στην  εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η απαράδεκτη ποινική ασυλία που αφειδώς παρεχόταν στους δράστες της ακροδεξιάς βίας. Όμως έως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που στάθηκε η αφορμή για να ξυπνήσει η «ωραία κοιμωμένη» Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν κουνιόταν φύλλο.

 Αναγνωρίζοντας τις ευθύνες της Πολιτείας, οι οποίες είναι έως και εγκληματικές, αλλά αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ιστορική ευκαιρία που δίδεται σήμερα,  οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε για τον κοινό σκοπό: Απόδοση δικαιοσύνης σε όλα τα εγκλήματα των νεοναζί στην Ελλάδα και αποτροπή από την διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η πολιτική βούληση πρέπει να είναι διαρκής και όχι στιγμιαία και προσχηματική. Περαιτέρω, με γνώμονα πάντα την αυστηρή τήρηση της ποινικής δικονομίας και της αρχής της δίκαιης δίκης, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε δύο άξονες:

  •  να αποτολμηθεί επιτέλους ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας με την ουσιαστική «κάθαρση» της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από εξτρεμιστικά ακροδεξιά στοιχεία.
  •  να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μαρτύρων για να επιτευχθεί η  πραγματική διαλεύκανση των υποθέσεων ρατσιστικής βίας και η απόδοση ευθυνών. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων πράξεων ρατσιστικής βίας, μέσω μη έκδοσης της απόφασης απέλασης (στην περίπτωση που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων) και της χορήγησης προσωρινής άδειας παραμονής. Επίσης, η προστασία που θα παρέχεται σε όλους τους μάρτυρες, θα πρέπει να  ισοδυναμεί με την προστασία των μαρτύρων σε υποθέσεις τρομοκρατίας, δεδομένου του κινδύνου που αυτοί διατρέχουν.

 Σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνική Πολιτεία να επαναλειτουργήσουν οι θεσμοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαρκή ύπνωση. Να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να ισχυροποιηθούν τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το αίμα του Παύλου ας γίνει η αφορμή γι΄ αυτό. Του το οφείλουμε.

 Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha