Trem-ENPE-20.9.2013Χαιρετισμός Μ. Τρεμόπουλου στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στον αντίποδα του αξιακού μας συστήματος, δήλωσε ο συντονιστής της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης ΠεριφερειώνΕΝ.Π.Ε, στην Αθήνα.

Όπως τόνισε: «δεν αρκεί μια φραστική καταδίκη της βίας και μάλιστα από τους υπεύθυνους της πολύπλευρης κρίσης για να αντιμετωπιστεί το φασιστικό έγκλημα. Η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει ξεκάθαρα στη διακήρυξή της: “είμαστε  οι γιοι εκείνων που ηττήθηκαν” και εννοούν την ήττα των ναζιστών και φασιστών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αυτοί που δηλώνουν επίσης: “αρνούμαστε τη δημοκρατία γιατί στηρίζεται στη θέληση των πολλών”. Γι’  αυτό βρίσκονται στον αντίποδα του αξιακού μας συστήματος, γι’ αυτό έπρεπε να απαγορευτεί η λειτουργία της όταν βρισκόταν ακόμη στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Όταν μάλιστα το 2009 είχαμε θέσει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και είχαμε πάρει μια σημαντική απάντηση. Η απάντηση από το εγχώριο πολιτικό σύστημα ήταν σε ένα χρόνο να βάλει την ακροδεξιά στην κυβέρνηση, νομιμοποιώντας έτσι την εθνικιστική και ρατσιστική ρητορεία».

Απέδωσε δε την άνοδο της Χρυσής Αυγής σε εκδικητική διάθεση των πολιτών προς το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» και άσκησε κριτική στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι Περιφέρειες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν ένας ακόμη τομέας της Δημόσιας Διοίκησης. Κάναμε έγκαιρα κριτική στον Καλλικράτη,  όπως πριν στον Καποδίστρια και μπορούμε να μιλήσουμε και τώρα για τον κακό σχεδιασμό και τις τεράστιες ελλείψεις στην οργάνωση και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες στις Περιφέρειες. Μιλήσαμε έγκαιρα για τη συστημική κρίση και για το ότι η Ελλάδα ήταν ένας αδύνατος κρίκος της ευρωζώνης, που έσπασε υπό το βάρος του πελατειακού συστήματος και το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης. Οι γενικόλογες κυβερνητικές εξαγγελίες όμως δε μπορούν να κρύψουν την ανυπαρξία σχεδίου για την Αυτοδιοίκηση. Οι ιστορίες για πρωτογενές πλεόνασμα που διαψεύστηκαν άμεσα από την Τράπεζα  της Ελλάδος είναι μόνο για επικοινωνιακή χρήση. Φαίνεται τελικά πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου γι’  αυτό και απορρίφθηκε το σχέδιο ψηφίσματος, που καταθέσαμε στο παρόν Συνέδριο. Στόχος είναι η εξασφάλιση πολιτικού οφέλους για τα κυβερνητικά κόμματα και το κατεστημένο στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι και η συνταγή που ενισχύει την άνοδο της Χρυσής Αυγής, γιατί οι πολίτες την επιλέγουν σαν “σκουπιδοτενεκέ” της ψήφου τους  και ως εκδίκηση ενάντια στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αντέταξε ως λύση στις στρεβλώσεις της Αυτοδιοίκησης την ενίσχυση της συλλογικότητας στη Διοίκηση των Περιφερειών, ενώ επανέλαβε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την καθιέρωση απλής αναλογικής: «Το φάρμακο δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση των Περιφερειών. Για αυτό και προτείνουμε ως κύριο όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι ένα μονοπρόσωπο όργανο, όπως είναι ο Περιφερειάρχης. Ζητάμε απλή αναλογική και μετεκλογικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση καθώς και όριο στις συνεχόμενες θητείες. Ζητάμε θεσμούς ανοιχτής διαβούλευσης και τοπικά δημοψηφίσματα. Ζητάμε κατάργηση οποιουδήποτε πλαφόν για την εκλογιμότητα και λέμε όχι στην επαναφορά του 42%, που οδηγεί σε εκλογή Περιφερειαρχών χωρίς εκπεφρασμένη λαϊκή πλειοψηφία.  Έχει περάσει πια η εποχή όπου κατατίθενται αιτήματα και διεκδικήσεις προς το κράτος με την ελπίδα ότι θα υλοποιηθούν. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μπορώ να το βεβαιώσω όχι μόνο ως πρώην ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και ως συγγραφέας σχετικού βιβλίου που είναι αναρτημένο στο ίντερνετ. Υποστηρίζουμε το όραμα μιας άλλης Ευρώπης, ομοσπονδιακής και την υλοποίηση ενός Συμφώνου Βιώσιμης Ευημερίας, όπου οι Περιφέρειες έχουν τη σημαντική δική τους θέση».

Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ: http://www.enpe.gr/sinedriaekdiloseis/2013/09/20/ektakto-sinedrio-tis-enpe-gia-ta-oikonomika-ton-perifereion.aspx

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha