παιδια των φαναριών 2

Ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από τη Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απηύθυναν οι Οικολόγοι Πράσινοι στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κο Χαράλαμπο Αθανασίου και στον Υπουργό Υγείας, κο Αδωνι Γεωργιάδη. Από τους δύο Υπουργούς ζητούνται συγκεκριμένες απαντήσεις προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση της εξαφάνισης 502 παιδιών των φαναριών, από την Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα».

 

Το πλήρες περιεχόμενό της είναι το ακόλουθο:

Θέμα:  «Παροχή διευκρινίσεων για την υπόθεση εξαφάνισης                           502 παιδιών από το Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα την περίοδο 1998-2002»

Aξιότιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας,

 

Όπως έχει προκύψει από έρευνα που διενήργησε ο Συνήγορος του Πολίτη (Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη 2004), από το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, «εξαφανίστηκαν» την περίοδο 1998-2002, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες 502 παιδιά Ρομά. Ο αριθμός των παιδιών, αντίθετα με όσα ελέχθησαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στη Βουλή, δεν είναι αυθαίρετος, αλλά προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία που προσκόμισαν στο Συνήγορο του Πολίτη, το Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας. Περαιτέρω, πλήρης κατάλογος με ενημερωτικά σημειώματα για τα συγκεκριμένα παιδιά παραδόθηκε από το Ίδρυμα στην Ελληνική Αστυνομία.

Παραμένει ωστόσο αμείλικτο το ερώτημα πώς τα παιδιά αυτά, όντας ανήλικα, έφυγαν από μόνα τους από το Ίδρυμα, χωρίς τη συνοδεία των γονέων τους, εφόσον αυτή την εκδοχή φαίνεται να υιοθετεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Χωρίς δηλαδή να δίδονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των παιδιών. Επιπλέον, εάν η μεταφορά των παιδιών στην παιδόπολη Αγία Βαρβάρα, έγινε με στόχο τη φιλοξενία και την προστασία τους από παράνομα κυκλώματα και όχι τον εγκλεισμό τους, τότε γιατί ο Υπουργός ανέφερε στη Βουλή ότι τα παιδιά «δεν ήταν παραβάτες για να είναι εγκλεισμένα μέσα»; Η πιθανότητα τα παιδιά να κατέληξαν και πάλι σε παράνομα κυκλώματα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σε κάθε περίπτωση οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί, οφείλουν να φέρουν όλα τα  στοιχεία στο φως. Από την πλευρά μας, ζητούμε να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:

–          Πώς σχεδιάστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών των φαναριών; Πού αποσκοπούσε και ποια ήταν η νομιμοποίησή της;

–          Πώς απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τα φανάρια; Ενημερώθηκαν οι οικείοι τους; Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε;

–          Καταγράφηκαν τα στοιχεία των παιδιών στο Ίδρυμα;

–          Πώς απομακρύνθηκαν τα 502 από τα 661 παιδιά που φιλοξενήθηκαν στο Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα; Τι κατέθεσαν οι υπάλληλοι του Ιδρύματος;

–          Τα παιδιά που φιλοξενούνται στις «παιδουπόλεις» έχουν τη δυνατότητα να φεύγουν από μόνα τους χωρίς τη συνοδεία των κηδεμόνων τους και χωρίς την τήρηση κάποιας διαδικασίας;

H εικόνα που δίδεται τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος, όσο και για το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δείχνει να ικανοποιείται από τις διευκρινίσεις που έως τώρα έχουν δοθεί, μας προβληματίζουν σοβαρά. Και τούτο διότι πρόκειται για μία  απίστευτη υπόθεση που αποδεικνύει παντελή έλλειψη οργάνωσης, τήρησης στοιχειωδών διαδικασιών και όπου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και δόλο ή εγκληματική ενέργεια, Ως κόμμα, αλλά κυρίως ως πολίτες ευαισθητοποιημένοι ιδιαίτερα στα δικαιώματα των παιδιών, ζητούμε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Υπενθυμίζουμε ότι εύκολες απαντήσεις σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, δεν θα γίνουν αποδεκτές. Οι κρατικοί φορείς οφείλουν να λειτουργούν με διαφάνεια, τηρώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, σεβόμενοι την έννομη τάξη, ενώ παράλληλα πρέπει να ελέγχονται αρμοδίως. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα ερωτήματα που θέτουμε και τις άμεσες ενέργειές σας προς την κατεύθυνση της διαλεύκανσης της θλιβερής αυτής υπόθεσης.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha