πογκρομ ρομαΌχι στη στοχοποίηση των Ρομά με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας

 Η υπόθεση της μικρής Μαρίας, που βρέθηκε τυχαία μετά από αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα και εν συνεχεία αποδείχθηκε ότι οι φερόμενοι γονείς της δεν ήταν οι φυσικοί της γονείς, είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Η σοβαρότητα μιας τέτοιας υπόθεσης παραμένει, με διαφοροποίηση βέβαια ως προς την ποινική της απαξία, είτε πρόκειται για αρπαγή ανηλίκου, όπως ερευνά η αστυνομία, είτε πρόκειται για παράνομη υιοθεσία με τη συγκατάθεση των βιολογικών γονέων, όπως ισχυρίζονται οι «θετοί» γονείς. Ανάλογη της σοβαρότητας της υπόθεσης όμως, θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή της.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας σε δύο σημεία: Στη «μιντιακή» αντιμετώπιση του ζητήματος, με ό,τι αυτή συνεπάγεται και στην πάγια επιλογή της Πολιτείας της καταστολής αντί της ένταξης για τους Ρομά, την οποία έχουμε πολλές φορές επισημάνει. Η «μιντιακή» αντιμετώπιση κάθε σοβαρού ζητήματος, είναι η θλιβερή απόρροια του λαϊκισμού της «κοινωνίας του θεάματος» και οδηγεί στον ευτελισμό των σοβαρών ζητημάτων, στο φανατισμό των πολιτών-τηλεθεατών, οι οποίοι δέχονται μονομερή πληροφόρηση και τελικά στην απόδοση συλλογικής ευθύνης, που αποτελεί τη μήτρα του ρατσισμού. Αντίστοιχα, η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής ένταξης των Ρομά, συνδέεται άμεσα με την περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή παραβατικότητα, για την οποία η εύκολη «λύση» που υιοθετεί κάθε φορά η Πολιτεία είναι η καταστολή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε  η προστασία της ανηλικότητας να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα από την Πολιτεία, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά. Η αστυνομική εξιχνίαση της εν λόγω υπόθεσης, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στο ψυχισμό του  παιδιού και η απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη, με την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της δίκαιης δίκης, είναι ζητούμενο. Και ασφαλώς αν πίσω από την υπόθεση αυτή αποδειχθεί ότι υπάρχει κύκλωμα εμπορίας παιδιών και δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν και διαπιστωθεί έμμεση ή άμεση εμπλοκή ή πλημμέλεια καθήκοντος εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού, κάτι που είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με ασφάλεια, τότε θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει σοβαρά μέτρα. Στα οποία όμως δεν εντάσσεται σε καμία περίπτωση το πογκρόμ κατά των καταυλισμών Ρομά.

Αντιθέτως, η αντιμετώπιση των αιτιών και όχι των συμπτωμάτων με την επιλογή τόσο της ένταξης των Ρομά στον κοινωνικό ιστό με έμφαση στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όσο και της ομαλούς ένταξης των παιδιών Ρομά στα σχολεία, ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα έχει κατ΄ επανάληψη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θα συμβάλει καίρια, εκτός των άλλων και στην καταπολέμηση ανάλογων φαινομένων. Αντίθετα, οι ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις, που έχουμε και στο παρελθόν καταγγείλει και εντάθηκαν με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, θα προσθέσουν περισσότερη βία, τρόμο και κοινωνικό στιγματισμό στη ζωή παιδιών που διαμένουν σε καταυλισμούς, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν.

Το τρίπτυχο της πολιτικής: θέαμα, φανατισμός, καταστολή, το γνωρίζουμε όλοι καλά και έδρεψε τους καρπούς του. Καιρός να αλλάξουμε πλεύση.

 

 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha