Κερδίζει έδαφος η εναλλακτική πρόταση διεξόδου των Οικολόγων Πράσινων για την ΕΡΤ
Περιοδεία του Γιάννη Παρασκευόπουλου και σύσκεψη με τους εργαζομένους σήμερα στην ΕΡΑ Βόλου
Πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων και προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Να αναγνωριστεί επίσημα το εγχείρημα των εργαζομένων ως Κοινωνική Επιχείρηση υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών, στις συχνότητες που εγκαταλείπονται από τη Δ.Τ.
Συγκεκριμένες διασφαλίσεις διαφάνειας, ανεξαρτησίας, κοινωνικής συμμετοχής και οικονομικής βιωσιμότητας
Καταδίκη της αστυνομικής επέμβασης στην Αγ. Παρασκευή και των απειλών για την επέτειο του Πολυτεχνείου, νέα έκκληση για ειρηνική και δημοκρατική λύση, χωρίς άλλες εισβολές

Με επίσκεψη στο Βόλο έδωσαν σήμερα συνέχεια οι Οικολόγοι Πράσινοι στην πρωτοβουλία τους «για μια παράλληλη, ανοικτή και κοινωνική Ε.Ρ.Τ.».

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, από την ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τη σχετική πρόταση, επισκέφτηκε σήμερα την ΕΡΑ Βόλου μαζί με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας. Σε σύσκεψη με τους εργαζομένους είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση τους και να συζητήσουν αναλυτικά για την Πράσινη εναλλακτική πρόταση, η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά και οδήγησε στη δέσμευση και των δύο πλευρών για περαιτέρω επεξεργασία της σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν, άλλωστε, οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Βόλου για τη σύσταση και λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την υποδειγματική αυτοδιαχείριση του ραδιοσταθμού όλο το διάστημα που η ΕΡΤ είναι κλειστή, αποτελούν δύο σημαντικές προϋποθέσεις για τη θετική εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μεταξύ άλλων, σκοπεύουν να θέσουν το βασικό πλαίσιο της πρότασης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, όπως έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν στα Περιφερειακά Συμβούλια όλης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουν επαφή και με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Κουρέτα, που είχε εκλεγεί το 2010 με την υποστήριξή τους.

Η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων προβλέπει μετεξέλιξη του τωρινού εγχειρήματος της «ανοικτής ΕΡΤ» σε αναγνωρισμένο ραδιοτηλεοπτικό φορέα παράλληλης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης:

  • Ο νέος φορέας θα εκπέμπει στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες που εγκαταλείπονται από το κυβερνητικό εγχείρημα.
  • Θα λειτουργεί ως Κοινωνική Επιχείρηση με βάση τους εργαζομένους και θα βρίσκεται εκτός δημόσιου τομέα ώστε να μην εμπλέκεται στις συμφωνίες με τους δανειστές για απολύσεις.
  • Ο δημόσιος χαρακτήρας θα διασφαλίζεται από τη συμμετοχή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, υπό την αιγίδα της οποίας και θα λειτουργεί.
  • Αντιπροσωπευτική συνέλευση θεσμικών και κοινωνικών φορέων θα διασφαλίζει κοινωνική συμμετοχή, διαφάνεια και ανεξαρτησία.
  • Εγκαταστάσεις, υποδομές και έσοδα από το ραδιοτηλεοπτικό τέλος, κατανέμονται αναλογικά μεταξύ του νέου φορέα και της ΝΕΡΙΤ, όταν και αν αυτή συσταθεί νόμιμα. Πρόβλεψη για τη διαχείριση όλων των υποδομών της ΕΡΤ ως δημόσιας περιουσίας.
  • Διασφαλίσεις προτείνονται για τα Μουσικά Σύνολα και το Αρχείο. 

«Θέλουμε η ΕΡΤ να ξαναπιάσει το νήμα που κόπηκε βίαια τον περασμένο Ιούνιο, αλλά χωρίς τις παθογένειες που της φόρτωναν επί δεκαετίες ο κυβερνήσεις», τόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Η πρόταση μας, που κερδίζει ήδη έδαφος και απήχηση, έρχεται να συνδεθεί με το πάγιο ενδιαφέρον του Πράσινου κινήματος για τις περιφέρειες αλλά και για την Κοινωνική Οικονομία ως τρίτο, μη κερδοσκοπικό τομέα της οικονομίας. Παράλληλα φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπου στις περισσότερες χώρες λειτουργεί από δεκαετίες δημόσια ραδιοτηλεόραση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Το πείραμα των αυτοδιαχειριζόμενων σταθμών της ΕΡΤ, είναι από τις πιο ελπιδοφόρες και δημιουργικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Αξίζει να βρει και θεσμική κατοχύρωση, διευρύνοντας τον πλουραλισμό και αποκαθιστώντας τη δημόσια ενημέρωση ως συλλογικό αγαθό.

Όταν μπήκαν τα ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, είχαμε τονίσει ότι νομιμότητα δεν μπορεί να είναι μόνο ό,τι συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση και τους φίλους της. Η νομιμότητα έχει καταπατηθεί πρώτα από την πλευρά της εξουσίας, με την πραξικοπηματική παράκαμψη της πλειοψηφίας της Βουλής τον Ιούνιο, την πολύμηνη καταπάτηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αδιάκριτη και συνοπτική νομιμοποίηση όλων των παρανομιών της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στοιχειώδης αποκατάσταση της νομιμότητας είναι μόνο η εγκατάλειψη της λογικής των αυθαιρεσιών και των αστυνομικών επεμβάσεων, και η αναζήτηση ειρηνικών και δημοκρατικών λύσεων. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων είναι σήμερα ακόμη πιο επίκαιρη.

Παράλληλα όμως αποτελεί και δείγμα γραφής για τη συνολικότερη παρουσία μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουμε κόμμα προτάσεων, που συνδέει την αντίσταση με την προώθηση εναλλακτικών λύσεων και την καταγγελία των αδιεξόδων με την προώθηση ταυτόχρονων απαντήσεων τόσο για την οικονομική όσο και για την περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης».

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha