δήλωση

Το πρόβλημα με τις δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ δεν είναι ότι υπέδειξε στους αξιωματικούς και λοιπούς υπηρετούντες την ελληνική αστυνομία τρόπους έτσι ώστε να μετατρέπουν τη ζωή των μεταναστών σε βίο αβίωτο με κύριο στόχο με αυτή την στυγνά κατασταλτική πολιτική να τους εκδιώξουν από τη χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι ξέρουν ότι αυτή είναι η επίσημη κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων.

Η πολιτική αυτή μετουσιώνεται σε κέντρα κράτησης-κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζα και Κορίνθου με σοβαρά εμπόδια στην επικοινωνία με τον έξω κόσμο και την πρόσβαση των κρατουμένων σε νομική βοήθεια, κοινωνικούς λειτουργούς και σε διερμηνείς. Στη σχετική νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα σε κράτηση 18μηνη ακόμα και για πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες που αιτούνται άσυλο. Στην εκτεταμένη πρακτική πολύμηνης κράτησης μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα (και ανηλίκων, εγκύων, άρρωστων και λοιπών ευπαθών ομάδων), στην μόλις πρόσφατη λειτουργία με πολλές ελλείψεις της υπηρεσίας ασύλου. Στους 3 νεκρούς από ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη στα κέντρα κράτησης και πολλούς άλλους, σιωπηρά θύματα βασανισμού για ένα έγκλημα που δεν ποτέ διέπραξαν. Στη συνεχιζόμενη ατιμωρησία των δραστών ρατσιστικών εγκλημάτων. Στις συνεχείς καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, βασανισμούς και πρακτικές στα θαλάσσια σύνορα που βάζουν ανθρώπινες ζωές σε άμεσο κίνδυνο. Χαρακτηριστικά η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες της έκθεσης της γερμανικής ΜΚΟ proasyl που τον Οκτώβριο 2013 έφερε στο φως δεκάδες μαρτυρίες μεταναστών που επαναπροωθήθηκαν με παράνομο τρόπο στις τουρκικές ακτές. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προχωράει καν στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου που τον πάει από αναβολή σε αναβολή.

Στην πράξη λοιπόν ο στόχος έχει επιτευχθεί, η κατάσταση για τους μετανάστες και πρόσφυγες εδώ και χρόνια είναι «βίος αβίωτος». Τα δημόσια καλέσματα του Πρωθυπουργού “πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας” και οι δηλώσεις του ακροδεξιού Υπουργού Υγείας πριν από λίγους μήνες με τις οποίες διεμήνυε ότι “πρέπει να κάνουμε τη ζωή δύσκολη στους μετανάστες” δεν είναι γραφικότητες και ακροδεξιά φλερτ αλλά η επίσημη κρατική πολιτική.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε

α. Την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν να σταματήσουν να εφαρμόζουν ωμές κατασταλτικές λογικές που στην περίπτωση των μεταναστών έχουν κριθεί επανειλημμένα ανεπαρκείς και προβληματικές αφήνοντας χώρο στο φίδι του ρατσισμού να απλωθεί πατώντας στη βία και στην ξενοφοβία που αυτή η πολιτική προάγει.

β.  Την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση προς ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου και τη διόρθωσή του, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα

γ. Την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν να σεβαστούν έστω υποτυπωδώς τις ευρωπαϊκές και διεθνές συνθήκες που οδηγούν σε συνεχείς καταδίκες της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο και πολιτικών προσφύγων.

Ας μας πει τέλος επίσημα η Ελληνική Κυβέρνηση. Υιοθετεί ή όχι τις προτροπές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ περί «βίου αβίωτου» στην πρακτική αντιμετώπισης των μεταναστών;

 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha