καταλήψεις σχολείων

Λίγες ημέρες μετά την αναστάτωση που δημιούργησε το έγγραφο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής σχετικά με την καταγραφή σχολείων και την πραγματοποίηση επαφών με αρμόδιους σχολικούς φορείς, το οποίο προβλήθηκε ως μέρος της γενικότερης πρωτοβουλίας της Αστυνομίας για τη διαμόρφωση κατάλληλων προϋποθέσεων συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα, έρχεται στην επιφάνεια ένα δεύτερο περιστατικό που αναδεικνύει το εύρος της εμπλοκής της Αστυνομίας στα εκπαιδευτικά ζητήματα. Έτσι, ενώ σύμφωνα με ανακοινώσεις από πλευράς Αστυνομίας, το εν λόγω έγγραφο αφορούσε αποκλειστικά υποθέσεις που ανήκουν στο πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικότερα και σχετίζονται με τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα και τα τροχαία ατυχήματα σε βάρος μαθητών, η παρούσα εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στα σχολικά δρώμενα στο Κερατσίνι δείχνει ότι τα πλοκάμια της Αστυνομίας είναι σαφώς μακρύτερα. Και πώς αλλιώς θα ήταν άλλωστε;

Για τους Οικολόγους Πράσινους η προκαταρκτική εξέταση μαθητών -ύστερα από εισαγγελική παραγγελία – για την εξακρίβωση των αδικημάτων της παράνομης βίας, της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, της διατάραξη οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, σε σχολεία που τελούσαν στο παρελθόν υπό κατάληψη, έχει σαφέστατα φρονηματικό χαρακτήρα και σκοπεί στον εκφοβισμό των μαθητών και στην αποτροπή νέων κινητοποιήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κληθεί προς απολογία οκτώ ανήλικοι μαθητές για τη συμμετοχή τους σε κατάληψη σε λύκειο του Κερατσινίου, κατά τη διάρκεια οποίας δεν σημειώθηκαν υλικές φθορές στο σχολείο.

Τόσο η εξέταση ανηλίκων από αστυνομικούς, με τις συνεπακόλουθες συνέπειες που ένα τέτοιο γεγονός έχει στην ευαίσθητη ψυχοσύνθεση των παιδιών, όσο και το ίδιο το αντικείμενο της εξέτασης- θυμίζουμε ότι ασκείται δίωξη για κατάληψη σχολείου στο οποίο οι μαθητές ζητούσαν τα στοιχειώδη:  σχολικά βιβλία, επαρκή στελέχωση από εκπαιδευτικούς, θέρμανση, σίτιση και ασφαλή και καθαρά κτίρια -υποδηλώνουν το βαθύτατα αντιδραστικό και αντιπαιδαγωγικό ρόλο που καλείται να παίξει η Αστυνομία. Από τα παιδιά ζητήθηκαν μάλιστα πληροφορίες για τους καθηγητές τους, καθώς και για τη συμμετοχή άλλων συμμαθητών τους στην κατάληψη του σχολείου, προωθώντας το πλέον αντιπαιδαγωγικό πρότυπο του «χαφιεδισμού».
Δυστυχώς για την Κυβέρνηση τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν κρύβονται κάτω από κανένα χαλί και καμία εισαγγελική παραγγελία δεν μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην  Παιδεία στην εντελεχειακή της μορφή και στην Παιδεία στη σημερινή Ελλάδα με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Η εμπλοκή της Αστυνομίας με την εκπαιδευτική κοινότητα υπονομεύει το βασικό ρόλο της Παιδείας, που σε μία δημοκρατική κοινωνία οφείλει να ποιεί ήθος και να δημιουργεί ελευθέρους, υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες και όχι υποτελείς, αμέτοχους και παθητικούς υπηκόους, ευχερώς χειραγωγήσιμους από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha