κρατούμενοι

 

Οι συνθήκες κράτησης τόσο εντός των φυλακών, όσο και στα νοσοκομεία όπου περιθάλπονται κρατούμενοι, είναι τριτοκοσμικές και επικίνδυνες για την υγεία τους. Εντούτοις, η καταγγελία αυτή από κρατούμενο στο νοσοκομείο του «Αγίου Παύλου», ο οποίος μέσω του κινητού τηλεφώνου του έστειλε σοκαριστικές φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, κινητοποίησαν τη Δικαιοσύνη προς την αντίθετη από την αναμενόμενη κατεύθυνση.  

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι κρατούμενοι στον «Αγιο Παύλο» βρίσκονται σε αποχή από το συσσίτιο από τις 17 Φεβρουαρίου – η οποία έχει ήδη εξελιχθεί και τυπικά σε απεργία πείνας- καταγγέλλοντας τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο (έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, υπεράριθμοι ασθενείς, κρούσματα φυματίωσης σε οροθετικούς, αδυναμία διενέργειας ιατρικών εξετάσεων), η αντίδραση της Δικαιοσύνης συνίσταται στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον κρατούμενου που πάσχει από λευχαιμία για τη χρήση κινητού. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό που κινητοποίησε πραγματικά την εισαγγελία δεν ήταν άλλο από τη διαρροή της «ενοχλητικής»πληροφορίας.

Για τους Οικολόγους Πράσινους οι καταγγελλόμενες συνθήκες κράτησης και «περίθαλψης», συνιστούν βάναυση καταπάτηση των θεμελιωδών κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 21 παρ. 3 Σ.), βάσει του οποίου ο πολίτης αξιώνει από το  κράτος τη λήψη θετικών μέτρων προστασίας της υγείας, σε συνδυασμό με την καταπάτηση του επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη και πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται ως θεμελιώδες δικαίωμα που, στην περίπτωση των κρατουμένων, μεταφράζεται σε σωστές και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και περίθαλψης, καθώς και αξιοπρεπή αντιμετώπιση των κρατουμένων από τους υπαλλήλους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Όταν οι κρατούμενοι φθάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν την ίδια τους τη ζωή ως το μοναδικό τρόπο διαμαρτυρίας, τότε σίγουρα βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι. Τότε η συντεταγμένη Πολιτεία δίνει το μήνυμα ότι η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην υγεία δεν αποτελούν πανανθρώπινα δικαιώματα, αλλά γίνονται σεβαστά μόνο επιλεκτικά σε προνομιούχες κοινωνικές κατηγορίες, θέτοντας -στην ουσία- εαυτόν εκτός συνταγματικού πλαισίου.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha