συλληψη τουρκου πολιτικού προσφυγα

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, πραγματοποίησε ανενόχλητη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων, καταλήγοντας να κάνει -επίσης ανενόχλητη- πορεία μέχρι τον «Ευαγγελισμό», παρά το γεγονός ότι οι πορείες είχαν απαγορευθεί τη συγκεκριμένη ημέρα. Σε απάντηση αντιφασίστες προερχόμενοι από διαφορετικές συλλογικότητες, πραγματοποίησαν με τη σειρά τους μαζική αντισυγκέντρωση, η οποία αντιθέτως καταστάλθηκε βίαια από την αστυνομία με ρίψη δακρυγόνων, ξυλοδαρμούς και πλήθος προσαγωγών και συλλήψεων. Η σύλληψη ενός ανήλικου παιδιού και ενός πολιτικού πρόσφυγα, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος βάσει «κουκουλονόμου», προβληματίζουν ιδιαίτερα. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο η αλλοδαπότητα, που -προφανώς- αποτελεί ικανή συνθήκη για τη δυσμενέστερη μεταχείρισή τους.

Ο πολιτικός πρόσφυγας Σελτζούκ Γκουνγκόρ, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη βάσει των επιβαρυντικών διατάξεων του «κουκουλονόμου», τραυματίστηκε, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, από τα ΜΑΤ που του επιτέθηκαν ξαφνικά, τον χτύπησαν με κλομπ και κλωτσιές και τον έσερναν δεμένο με χειροπέδες μέχρι τη στιγμή που έχασε τις αισθήσεις του και τελικά διεκομίσθη στο νοσοκομείο. Και παρά το γεγονός ότι τόσο από αυτόπτες μάρτυρες, όσο και από φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν κατά τη στιγμή της σύλληψής του, προκύπτει ότι δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπό του, εντούτοις εισαγγελέας και ανακριτής δέχθηκαν ως αληθείς μόνο τις μαρτυρίες των ανδρών των ΜΑΤ.

Για μία ακόμη φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο «παράδοξο»: από τη μία πλευρά να υπάρχει αποδεδειγμένη χρήση βίας κατά διαδηλωτών χωρίς να ασκείται καμία δίωξη και από την άλλη να διώκεται διαδηλωτής σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του «κουκουλονόμου», ενώ υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία  που αποδεικνύουν ότι δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Η αλλοδαπότητα αποτελεί -ατύπως- επιβαρυντική περίσταση, που μετατρέπει σε εύκολο στόχο όσους αγωνίζονται αλλά δεν είναι Έλληνες πολίτες και επομένως η παραμονή τους στη χώρα είναι επισφαλής. Σε συνδυασμό με αντιδημοκρατικές διατάξεις, όπως ο «κουκουλονόμος», που χρησιμοποιούνται ευρέως και χωρίς αποδείξεις, οι Αρχές μπορούν εύκολα να τυλίξουν οποιονδήποτε σε μία κόλλα χαρτί. Και αυτό κάνουν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουμε την κατάφωρη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των όρων της δίκαιης δίκης που ταυτόχρονα με τη βιομηχανία των διώξεων που έχει στηθεί, έχουν μετατρέψει την ελληνική πραγματικότητα σε οργουελιανό εφιάλτη. Το τρίπτυχο «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» που επικαλείται η Κυβέρνηση, επιβάλλοντας σιωπηρά ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό, πολιτικά αντιδραστικό και επικίνδυνο.  Χρέος όλων μας είναι η συστράτευση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών χωρίς υποσημειώσεις, εκπτώσεις και υπεκφυγές.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha