fylakes-diadromos-portes-kagkela_2Χαιρετίζουμε  το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Στηρίζουμε την προώθηση και ψήφισή του, γιατί οι επιμέρους διατάξεις του προασπίζουν την αξία  της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, σέβονται τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και  διέπονται από ένα νομικό πολιτισμό που συνάδει με τις αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζαμε πάντα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στο σωφρονισμό και την επανένταξη και όχι στην εξόντωση και την περαιτέρω περιθωριοποίηση των κρατουμένων.

Στα χρόνια της κρίσης, το καίριο πλήγμα που δέχθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα με την εφαρμογή του “δόγματος της  καταστολής και της μηδενικής ανοχής” ήταν πολλαπλάσιο στους  χώρους κράτησης. Δυστυχώς οι 13 καταδίκες από το ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τα τελευταία χρόνια και τα υπέρογκα ποσά των προστίμων που μας επιβλήθηκαν δεν κατόρθωσαν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην κατηφορική πορεία της περιστολής και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο αξιακό αυτό πισωγύρισμα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια καθώς  συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την εναρμόνιση του σωφρονιστικού μας συστήματος τόσο με  συνταγματικές διατάξεις όπως “το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας” όσο και με διεθνείς συνθήκες και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές για τη χώρα μας.

Τα επιχειρήματα εναντίον του νομοσχεδίου και η κινδυνολογία που τα συνοδεύει δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν σε εύλογα ερωτήματα όπως: με ποιον τρόπο ακριβώς η καταχρηστική και υπό άθλιες συνθήκες κράτηση ανηλίκων, ασθενών, ανθρώπων με αναπηρία, υπερηλίκων, προσφύγων υπό απέλαση, χρηστών ουσιών προφέρει στην υπόθεση της ασφάλειας και της νομιμότητας; Τι ακριβώς εξυπηρετεί η συντήρηση του ειδικού καθεστώτος κράτησης τύπου Γ πέραν της  κατάφορης παραβίασης και ακραίας περιστολής των δικαιωμάτων των κρατουμένων; Έγκριτοι νομικοί επισημαίνουν ότι οι φυλακές τύπου Γ΄ εγείρουν σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας ως προς τις αρχές της ισονομίας και της αναλογικότητας και ότι πρακτικές αμιγώς τιμωρητικές όπως αυτή θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρείται  ότι λύνουν[1].

Η αποσυμφόρηση των φυλακών, η κατάργηση των καταστημάτων τύπου Γ, η ειδική μεταχείριση ευάλωτων ομάδων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κρατουμένων, οι αλλαγές στην αντιμετώπιση των κρατουμένων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και η πρόκριση της θεραπείας τους έναντι της τιμωρίας τους (αποτελούν το ¼ των έγκλειστων) δεν μπορεί παρά να θεωρούνται σημαντικές τομές προς την κατεύθυνση του εξανθρωπισμού των συνθηκών κράτησης και της προάσπισης της δημοκρατίας και πρέπει να στηριχθούν από όλους τους δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους. Φωνές που αντιμάχονται αυτές τις αλλαγές με επιχειρήματα διαποτισμένα με κινδυνολογία και τρομολαγνεία προέρχονται από πολιτικούς χώρους οι οποίοι επενδύοντας τα τελευταία χρόνια στο φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών  προκάλεσαν την  αναβίωση πολύ σκοτεινών εποχών και εξέθρεψαν τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό.  Ας μην το επιτρέψουμε ξανά!

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε συνολικά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικότερα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, ένα θεσμό που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο στον εξανθρωπισμό του υφιστάμενου σωφρονιστικού συστήματος, με διατάξεις που άγγιζαν επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

[1] http://www.tovima.gr/files/1/2014/11/13/Fylakes.pdf

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha