brsmall.img_assist_custom-300x159Άλλη μία παγκόσμια ημέρα για τους αντιρρησίες συνείδησης βρίσκει τη χώρα στην αμήχανη θέση της συνεχιζόμενης παραβίασης τους δικαιώματος στην ελευθερία συνείδησης.  Από το 1997, οπότε μετά από αγώνες και με το νόμο 2510 θεσπίστηκε η εναλλακτική θητεία, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Ο τιμωρητικός χαρακτήρας της εναλλακτικής θητείας και ο σχεδόν διπλάσιος χρόνος που οφείλουν να υπηρετήσουν όσοι την επιλέγουν, συνιστά διάκριση σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης και παραβιάζει τα ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διώξεις αντιρρησιών συνεχίζονται και τα στρατοδικεία εξακολουθούν να δικάζουν πολίτες, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους σε μια δίκαιη δίκη σύμφωνα με το Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η συνεχιζόμενη δίωξη των αντιρρησιών συνείδησης, η εκδίκαση υποθέσεων πολιτών σε στρατοδικεία, η επιβολή διοικητικών προστίμων 6.000 ευρώ και η  προσωποκράτηση των ανυπότακτων είναι πρακτικές που δε συνάδουν με τις αρχές μίας σύγχρονης και δημοκρατική χώρας.

Τέλος η πρακτική της δίωξης και καταδίκης των ίδιων ατόμων για το ίδιο “αδίκημα”, όπως συνηθίζεται στη χώρα μας, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».

Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, η χώρα μας για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ουραγός στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων χωρών στην Ευρώπη που εξακολουθούν να διατηρούν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

O ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιδείξει πολλούς αγώνες και ξεκάθαρες θέσεις[1],[2]  για το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης όλα τα προηγούμενα χρόνια και πιστεύουμε ότι σύντομα οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης θα συμβαδίσουν με εξαγγελθείσες θέσεις και δεσμεύσεις του προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της ελληνικής  νομοθεσίας με τα διεθνή πρότυπα. Ελπίζουμε  η κυβέρνηση να μην υποκύψει στη κινδυνολογική ρητορική περί «εθνικής ασφάλειας», ρητορική που δυστυχώς εκφράζεται ακόμα και εντός της κυβερνητικής συμμαχίας, καλλιεργώντας τον φόβο και το έδαφος για υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες, προς όφελος των ξένων βιομηχανιών όπλων και της εγχώριας διαφθοράς και νομιμοποιεί ηθικά την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτό στην ελευθερία συνείδησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ενεργά και σταθερά  το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης, ως ανθρώπινο δικαίωμα και ως συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης και της μη βίας. Η κυβέρνηση οφείλει να εναρμονίσει άμεσα τη νομοθεσία περί αντίρρησης συνείδησης με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις και κυρίως να αντιληφθεί ότι η ασφάλεια αυτής της χώρας δεν μπορεί να εκφράζεται πλέον με στρατιωτικούς όρους. Έως τότε εμείς θα εκφράζουμε με συνέπεια την αλληλεγγύη μας στον αγώνα για την ειρήνη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

[1] http://www.syriza.gr/article/id/56213/ANAKOINWSH-TOY-TMHMATOS-DIKAIWMATWN-TOY-SYRIZA-SCHETIKA-ME-THN-EKDIKASH-THS-YPOThESHS-TOY-ANTIRRHSIA-SYNEIDHSHS-DHMHTRH.-K.SWTHROPOYLOY-APO-STRATODIKEIO.html#.VVW3-tKsXBg

2 https://left.gr/news/na-mpei-telos-stis-dioxeis-ton-antirrision-syneidisis-erotisi-toy-syriza-ston-ypoyrgo-amynas

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha