lgbtTo νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για το νέο σύμφωνο συμβίωσης είναι καλοδεχούμενο αν και ελλιπές. Έρχεται να καλύψει ένα έλλειμμα χρόνων για το οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Βάζει σωστές βάσεις για την ρύθμιση οικογενειακών και κληρονομικών  δεσμών δε μεριμνά όμως  για τα φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα. Τα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση και δεν  έχουν τα ίδια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Επίσης πολύ σοβαρή έλλειψη είναι ότι δεν αναφέρεται ούτε στην τεκνοθεσία -που είναι βασικό αίτημα πολλών ζευγαριών- ούτε στην τρανς  γονεϊκότητα.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επιπρόσθετα παρατηρεί με ανησυχία ότι στο νομοσχέδιο του 2010  «προβλεπόταν η άμεση εφαρμογή όλων των άλλων διατάξεων που αφορούν συζύγους  ενώ τώρα η εφαρμογή εργατικών και ασφαλιστικών διατάξεων παραπέμπεται  σε Προεδρικό Διάταγμα εντός εξαμήνου χωρίς κυρώσεις ή πρόβλεψη άμεσης εφαρμογής αν αυτό δεν εκδοθεί εμπρόθεσμα.[…] Τέλος, με το σχέδιο νόμου δεν αναγνωρίζονται σύμφωνα συμβίωσης που έχουν γίνει ενώπιον ξένων αρχών, ενώ αντίθετα, όπως είναι γνωστό, γάμοι (ετερόφυλων ζευγαριών) ενώπιον ξένων αρχών αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.»

Παράλληλα, είναι μία χρονιά κατά την οποία  έχουμε ζήσει κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων από την Χρυσή Αυγή ιδιαίτερα προς την τρανς και gay κοινότητα. Τέτοια θεσμικά ημίμετρα, που επιβεβαιώνουν  το μη αυτονόητο της ισότητας μπροστά στον νόμο σε όλα τα ζητήματα για τους ΛΟΑΤ, συνιστούν μείζον  πρόβλημα καθώς , μεταξύ άλλων, ενθαρρύνουν τις γνωστές πρακτικές  των ακροδεξιών ομάδων.

Αναμένουμε γενναία  βήματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι απλώς τα αυτονόητα και ελάχιστα απαιτούμενα.

Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμη πιο δυναμικά και γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουμε και φέτος στις πορείες υπερηφάνειας Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Ναι στην τεκνοθεσία, ναι στον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ίσα δικαιώματα για όλους/ες.

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha