Επιστολή Οικολόγων Πράσινων προς τον Υφυπουργό Εργασίας για την κατάργηση της αναδρομικότητας στα επιδόματα αναπηρίας

Ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από τη Θεματική Ομάδα ΑμεΑ, απηύθυναν οι Οικολόγοι Πράσινοι στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την κατάργηση της αναδρομικότητας στα προνοιακά επιδόματα ΑμεΑ τα οποία αφορούν στους νέους δικαιούχους.

 Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής

 Θέμα:  «Επαναφορά της αναδρομικότητας στα προνοιακά επιδόματα ΑμεΑ»

Aξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την υπ΄αριθμ. 521/26.3.2013 (Ορθή Επανάληψη) εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας με θέμα την «Καταβολή επιδομάτων σε δικαιούχους προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ» εισήχθη, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της αναδρομικότητας των αναπηρικών επιδομάτων για νέους δικαιούχους.

 Ειδικότερα, στην εν λόγω εγκύκλιο ορίζεται ότι προκειμένου για νέο δικαιούχο, ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πρόνοιας. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα, θέτουμε το ερώτημα για ποιο λόγο ο πολίτης και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για Άτομο με Αναπηρία, θα πρέπει να επωμιστεί ο ίδιος την καθυστέρηση η οποία οφείλεται στην ανεπάρκεια των δομών του κράτους και σε διοικητικές αγκυλώσεις. Θεωρούμε ότι πίσω από μία τέτοια απόφαση υποκρύπτεται αφενός η λογική εξοικονόμησης κόστους, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων δε θα εισπράξουν τα αναδρομικά ποσά που πραγματικά δικαιούνται και αφετέρου η λογική μετάθεσης των ευθυνών από το κράτος στον πολίτη.

 Η κατηγορία των Ατόμων με Αναπηρία, όπως έχουμε επανειλημμένα θίξει, πλήττεται πολλαπλά από την οικονομική κρίση, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση των ΑμεΑ, στον τομέα της υγείας και στην προνοιακή πολιτική του κράτους. Οι νέες συνθήκες κάνουν ακόμα δυσχερέστερη τη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία, ενώ διατάξεις όπως η προαναφερθείσα, έχουν μικρό δημοσιονομικό όφελος, αλλά τεράστια επίπτωση στη ζωή τους, αφού κινδυνεύουν να χάσουν αναδρομικά επιδόματα πολλών μηνών χωρίς δική τους  υπαιτιότητα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα η επίμαχη διάταξη και να χορηγείται το προνοιακό επίδομα στα ΑμεΑ από την ημέρα που αναφέρει η αίτηση για τη χορήγηση πιστοποίησης αναπηρίας από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης (ΚΕΠΑ), εφόσον το τελευταίο αποφανθεί θετικά. Και τούτο διότι η κοινωνική δικαιοσύνη οφείλει να αποτελεί το βασικό κριτήριο για κάθε πολιτική απόφαση, πολλώ δε μάλλον όταν η τελευταία αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κατόπιν των ανωτέρω αναμένουμε τις ενέργειές σας για την επίλυση του ζητήματος.

 Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με  Αναπηρία

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *