Επιστολή Οικολόγων Πράσινων προς τον Υπουργό Εργασίας για την άμεση καταβολή του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ

28/2/2012

Ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από τη Θεματική Ομάδα ΑμεΑ και τη Θεματική Ομάδα Υγείας, απέστειλαν εκ νέου οι Οικολόγοι Πράσινοι στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να καταβληθεί άμεσα το προνοιακό επίδομα για τα ΑμεΑ.

 Το πλήρες περιεχόμενό της είναι το ακόλουθο :

Aξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε με επιστολή στο ζήτημα της άμεσης καταβολής των προνοιακών παροχών στα ΑμεΑ. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα οφείλεται εν πολλοίς στην υποστελέχωση και τη γραφειοκρατική αγκύλωση που παρατηρείται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕ.Π.Α, το οποίο ανέλαβε τις αρμοδιότητες των υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας (ν.3863/2010), με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων χαρακτηρισμού ατόμων ως ΑμεΑ και καθορισμού του ποσοστού αναπηρίας. Άμεση συνέπεια των ανωτέρω, είναι η αναστολή καταβολής της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος για διάστημα πολλών μηνών έως ότου παραλάβει ο εξεταζόμενος τη Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής. 

 Η δυσλειτουργία του Φορέα έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους συμπολίτες μας ΑμεΑ.  Αφορμή για νέα μας επιστολή υπήρξε το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά σε ένα ενδεκάχρονο τετραπληγικό κορίτσι από τη Θήβα που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και επιληπτικές κρίσεις και δε  λαμβάνει τη σύνταξη αναπηρίας που δικαιούται, εξαιτίας της καθυστέρησης που περιγράψαμε. Να σημειωθεί επίσης ότι η αρμόδια επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει τους τελευταίους μήνες, με βάση την καταγγελία του πατέρα του παιδιού και η οικογένειά του αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν είναι παρά ένα από τα πολλά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό θέλουμε να μεριμνήσετε ώστε να δοθεί συνολική και άμεση λύση με στόχο την εξάλειψη των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΚΕ.Π.Α. και την έγκαιρη εξέταση των δικαιολογητικών. Η πολύμηνη αναστολή καταβολής

των προνοιακών παροχών, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στη ζωή και την υγεία των ατόμων με αναπηρία και το γεγονός αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία.

              Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με  Αναπηρία και

             Η Θεματική Ομάδα Υγείας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *