Κραυγή αγωνίας από δανειολήπτες ΑΜΕΑ

 δανειοληπτες
Άρθρο του Χάρη Παλάζη στο Παρουσιάζω.gr

 

Με το πιστόλι στον κρόταφο λένε ότι βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία που έχουν πάρει δάνεια καθώς δεν εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.

Πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους ενώ όσοι εργάζονται έχουν υποστεί πολλές μειώσεις στους μισθούς τους.

Την ίδια ώρα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις μέχρι την τελική απόφαση καθώς όπως αποκαλύπτουν στο ΠαρουσιαΖω κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Όπως μας λένε όλες οι διευκολύνσεις που τους παρέχονταν μέσω της εργατικής εστίας έπαψαν να υφίστανται με την κατάργηση του οργανισμού.

Η Μαρία Τζάλα – τυφλή μοιράζεται μέσα από το ΠαρουσιαΖω την αδυναμία της να αποπληρώσει το στεγαστικό της δάνειο καθώς παρά το ότι είναι ΑΜΕΑ δέχτηκε πολλές μειώσεις στο μισθό της και τώρα δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες για φάρμακα για σίτιση και για τις δόσεις.
«Πήγα να κάνω διακανονισμό για να μικρύνει το δάνειο και μου είπαν ότι από τα 500 ευρώ που είναι η δόση θα μειωθεί στα 400 ευρώ ενώ ο τόκος στην πενταετία που θα γίνει η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 16.000 ευρώ» όπως μας εξηγεί έτσι θα υπερδιπλασιαστεί το δάνειο της και η επιμήκυνση θα γίνει δυσβάσταχτη από τους τόκους.

Η Μαρία Τζάλα, εργάζεται στο δήμο Θεσσαλονίκης με μισθό κάτι λιγότερο από 1000 ευρώ. Με εισόδημα να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ το χρόνο, χάνει κάθε δικαίωμα στις ελαφρύνσεις όπως στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ.
«Ότι ισχύει για όλους ισχύει και για τα ΑΜΕΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα άτομα με πλήρη αναπηρία όπως εγώ που παλαιότερα απαλλασσόμασταν όμως τώρα πληρώνουμε τα πάντα» μας λέει η κ Τζάλα.
Η ίδια μας εξηγεί ότι η ζωή για ένα άτομο με αναπηρία που ζει μόνο του είναι πιο δαπανηρή στην καθημερινότητα της διότι χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να μετακινηθεί για να φάει και συνήθως την έμμισθη βοήθεια κάποιου για τις δουλειές του σπιτιού.«Όλα αυτά δεν υπολογίζονται από την πολιτεία.Δε ζητάμε ελεημοσύνη. Αξιοποίηση της λογικής θέλουμε» τονίζει η κ Μαρία.

Σε ότι αφορά τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα των εργαζόμενων ΑΜΕΑ αντιδρούν έντονα όλες οι ενώσεις Ατόμων με ειδικές Ανάγκες λέγοντας ότι αν κοπεί και αυτό το ελάχιστο βοήθημα δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τα μέλη της εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ και του Συνδέσμου παραπληγικών ζητούν μέτρα ανακούφισης ώστε να μην χάσουν τα σπίτια τους.
«Έχει επικρατήσει τρόμος στους κόλπους των ατόμων με αναπηρία που είναι άνεργα και δεν πληρώνουν τα δάνεια τους τακτικά» αναφέρει η Τάνια Κατσάνη.

Ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών, ΠΑ.Σ.ΠΑ ζητά να ισχύουν κάποια ευνοϊκά μέτρα για τα ΑΜΕΑ όπως η αυξηση του φορολογικού ορίου για την απαλλαγή από οικονομικά βάρη.

«Η κυβέρνηση δεν προωθεί κανένα ευνοϊκό μέτρο για τους ανάπηρους και γενικά για τις ευπαθείς ομάδες. Όλοι αντιμετωπίζονται το ίδιο», δηλώνει ο Συντονιστής Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων και τυφλός, Φώτης Μπίμπασης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *