Η τελική απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του  Ν3838/2010 που αφορούν στις διαδικασίες κτήσης της ιθαγένειας, αλλά και στις ρυθμίσεις που παρείχαν δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς στις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές, ήρθε στη δημοσιότητα έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής & κυρίως εσφαλμένων πολιτειακών χειρισμών. Η μη δημοσίευσή της αποτέλεσε τροχοπέδη (εγκύκλιος Χ. Αθανασίου) για την εγκυρότητα όλων των αποφάσεων περί απόδοσης της ιθαγένειας που εκκρεμούσαν. Αυτό από μόνο του, είναι ένα γεγονός σοβαρό.

Η κατάργηση ενός Νόμου, που χαρακτηρίστηκε από τη δημοκρατικότητα της δομής του, αλλά κυριότατα από τη φανερή του συμπόρευση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά στις προϋποθέσεις κτήσης της ιθαγένειας, αποτελεί οπισθοδρόμηση. Ο Ν3838/2010, υπήρξε ένα τολμηρό και φωτεινό παράλληλα βήμα, καθώς ευθυγραμμίζονταν με την κυρίαρχη ευρωπαϊκή τάση που προβλέπει την κοινωνική συνοχή & ένταξη όλων των ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών.

Αναμφίβολα είναι σεβαστός ο θεσμός της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ δεν συμβαδίζει με το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και η εντολή του πρωθυπουργού στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου να προωθηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια -ώστε αυτός να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή νομοθεσία- πέφτει στο κενό. Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τους μετανάστες που έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα και διαβιώνουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, καταργεί τις αποφάσεις για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας.

 Αν και πολλοί μετανάστες με τις οικογένειές τους έχουν ριζώσει στην ελληνική κοινωνία, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού το θέμα των ευρύτερων πολιτικών δικαιωμάτων, της πολιτογράφησης.

Η εθνοκεντρική ιδεολογία που προκρίνεται και καθορίζει τα κριτήρια απόκτησης της ιδιότητας του πολίτη (ius sanguinis) με όρους συγγένειας αίματος ή κοινής καταγωγής, δε ταιριάζει σε μία χώρα που θέλει να θεωρείται σύγχρονη  & ευρωπαϊκή.

Ελπίζουμε τουλάχιστον στο καινούργιο νομοσχέδιο να κληθούν σε διαβούλευση οι αρμόδιοι κοινωνικοί φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα. Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είναι έτοιμο να βοηθήσει την κυβέρνηση και τον νομοθέτη ώστε να μην χαθεί η ελπίδα για τα 200.000 παιδιά  με μεταναστευτική καταγωγή που αυτή τη στιγμή βρίσκονται μετέωρα. Άλλωστε η νέα απόφαση, εγκαταλείποντας την απαίτηση για εξατομικευμένη κρίση τύπου πολιτογράφησης επιτρέπει στα παιδιά να ελπίζουν με ελάχιστες τροποποιήσεις του ν. 3838/2010 αρκεί να υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση.

Πιστεύουμε σε μία Ανοιχτή κοινωνία που η έννοια της διαπολιτισμικής συμβίωσης & συνεργασίας θα μετουσιώνεται  σε πράξη ή καλύτερα θα επιτρέπεται να μετουσιωθεί σε πράξη.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha