Αγαπητοί φίλοι,

Τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 70 χρόνια από μια σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη, στιγμή της νεώτερης ιστορίας μας:  Πρόκειται για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που ματαίωσαν στη χώρα μας την Πολιτική Επιστράτευση που είχαν κηρύξει οι ναζί κατακτητές.

 Το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου και το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου του 1943, είχαν σφραγιστεί από τις κινητοποιήσεις αυτές. Από όλη την τότε κατεχόμενη Ευρώπη, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατόρθωσε να αποκρούσει το ναζιστικό σχέδιο της Πολιτικής Επιστράτευσης, υποχρεώνοντας τη θωρακισμένη Βία να υποχωρήσει μπροστά σε άοπλους αλλά αποφασισμένους πολίτες.

Η ανάδειξη της επετείου πιστεύουμε ότι είναι πολλαπλά επίκαιρη, καθώς σήμερα επιχειρείται στη χώρα μας απροκάλυπτα η απενοχοποίηση και η αναβίωση του ναζισμού ως αποδεκτής πολιτικής δύναμης. Την ίδια στιγμή στην κοινωνία, αλλά και στους κύκλους της εξουσίας, κερδίζουν έδαφος αντιλήψεις που ταυτίζουν τη βία με την αποτελεσματικότητα, και τη μη βία με την αδυναμία και την υποταγή. 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί μια επέτειος που στέλνει το μήνυμα ότι Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΒΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ. Μπορούμε έτσι να εμπνεύσουμε ίσως στην κοινωνία μας κάτι από τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που αναζητά σήμερα.

Με τις σκέψεις αυτές απευθύνουμε πρόσκληση σε θεσμικούς φορείς, πολιτικά κόμματα, αυτοδιοικητικούς φορείς, οργανώσεις αντιστασιακών και αντιρατσιστικές-αντιναζιστικές οργανώσεις να συντονίσουμε το ενδιαφέρον μας για μια όσο το δυνατόν ευρύτερη ανάδειξη της επετείου και των σημερινών της προεκτάσεων, με εκδηλώσεις μνήμης αλλά και ευαισθητοποίησης.

 Από την πλευρά μας, προτείνουμε μια πρώτη συνάντηση ενδιαφερομένων την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στις 7 μμ στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17, Μακρυγιάννη) 3ος όροφος, γραφείο ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ. Από τους Οικολόγους Πράσινους, υπεύθυνος για το συντονισμό της προσπάθειας θα είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Συντονιστής

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha