Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και έχουμε δώσει δημοσιότητα στο θέμα για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της. Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη/αυτοψία που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο  στην Αμυγδαλέζα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Ευρωπαίων Πράσινων, η επιστολή που στείλαμε στην αρμόδια Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, κυρία Cecilia Malmström και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Ν. Δένδια με τις θέσεις μας επί του θέματος, αλλά και η συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με την Επίτροπο και ευρωβουλευτές/ευρωβουλευτίνες (Rebecca Harms, Ska Keller, Νίκος Χρυσόγελος) στις Βρυξέλλες [1] για το ίδιο θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαμε,  από κοινού με άλλες συλλογικότητες, στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στις 18.30 έξω από τα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας και στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στους χώρους των κρατητηρίων. Η κατάσταση δυστυχώς παραμένει οριακή, με σημαντικότερα ζητήματα την απουσία υγειονομικής περίθαλψης (αντιστοιχεί σε 1800 περίπου κρατούμενους ένας γιατρός), τον υποσιτισμό και την έλλειψη νερού και απορρυπαντικών. Ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών είναι υπαρκτός, ενώ δεν αντιμετωπίζονται τα σοβαρά περιστατικά υγείας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ίδια τη ζωή των μεταναστών. Στα κρατητήρια βρέθηκαν ακόμα και ανήλικοι, άτομα που έχουν κάνει αίτηση επαναπατρισμού, αλλά είναι ακόμα εδώ, ενώ η στοιχειώδης επικοινωνία των μεταναστών με τις οικογένειες τους είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού οι Αρχές τους έχουν αφαιρέσει τα κινητά τους τηλέφωνα. Τα περιστατικά αυτά είναι μόνο ενδεικτικά.

 Ρωτάμε ως πότε θα εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Ως πότε η Πολιτεία θα καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ως πότε θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας;

Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους η μετανάστευση αποτελεί φυσικό φαινόμενο της ζωής και όχι θέμα εθνικής ή ευρωπαϊκής ασφάλειας. Έτσι προγραμματίζουμε την εκ νέου επίσκεψη στα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας από ευρωβουλευτές των Πρασίνων στις 12-17 Ιουνίου, ώστε να διαπιστωθεί η εξέλιξη της κατάστασης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να βρεθεί η λύση, μέχρι η Πολιτεία και όλοι μας να αντιληφθούμε ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι  αδιαπραγμάτευτος.

 

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha