Ο αντιρατσιστικός νόμος είναι πάνω απ’ όλα υποχρέωση της χώρας που οφείλει να ενσωματώσει την Απόφαση-Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Αν δεν κατατεθεί, ψηφιστεί και κυρίως εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος για να προστατευθούν θύματα και να τιμωρηθούν δράστες, η χώρα απειλείται με κυρώσεις.

Παρ’ όλα αυτά οι παλινωδίες και οι συνεχιζόμενες υπαναχωρήσεις σε σχέση με την κατάθεση του αντιρατσιστικού νόμου προς ψήφιση στη Βουλή κάθε άλλο παρά λείπουν, καταδεικνύοντας περίτρανα την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης από μέρους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έξαρσης του Ρατσισμού.

Η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων με ακραίες αντιλήψεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προς πλήρωση νευραλγικών θέσεων, επικυρώνει την παραπάνω άποψη. Είναι τουλάχιστον υποκριτική η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χώρους και φορείς οι οποίοι συστηματικά προωθούν τη μισαλλοδοξία λόγω και έργω, την στιγμή που δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια διαπαιδαγώγησης των νεότερων γενιών σ’ ένα άλλο αξιακό σύστημα.

Ο αντιρατσιστικός Νόμος δεν είναι πανάκεια και δε θα λύσει μαγικά το πρόβλημα της έξαρσης της ρατσιστικής βίας, συνιστά ωστόσο ένα εκ των ων ουκ άνευ βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας. Καθημερινές επιθέσεις σε μετανάστες/τριες, ξενοφοβικές, ομοφοβικές δηλώσεις πολιτικών προσώπων, κηρύγματα μίσους εκκλησιαστικών εκπροσώπων, είναι κάποιες μόνο από τις εκφάνσεις του περιρρέοντος ρατσισμού που  στιγματίζουν καθημερινά την πολιτική και κοινωνική μας επικαιρότητα. Μια εικόνα που συνιστά όνειδος για τη δημοκρατία

Με δεδομένο ότι η χώρα παρουσιάζει την εντονότερη έξαρση ρατσιστικής βίας και ρητορικής στην Ευρώπη, ενώ διαθέτει το ασθενέστερο νομικό πλαίσιο (το Ν. 927/79) για την αντιμετώπιση της, που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεφάρμοστο, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε επιτακτική την έντονη πίεση όλων των κομμάτων και πολιτών με δημοκρατικές ευαισθησίες, προκειμένου να θωρακιστεί η ίδια η δημοκρατία μ’ ένα αντιρατσιστικό νομικό πλαίσιο χωρίς εκπτώσεις και πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δίνοντας έτσι μια ηχηρή απάντηση σε όσους/ες επιδιώκουν την κατάλυσή της.

Η εκτελεστική Γραμματεία των ΟΠ

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha