Σαββας Ξηρός

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Σάββα Ξηρού

Ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος εκτίει την ποινή του σε συνθήκες «ειδικής κράτησης» από το 2002 όταν συνελήφθη βαρύτατα τραυματισμένος, για τη συμμετοχή του στην «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη», υπέβαλλε αίτηση στις δικαστικές Αρχές για κατ΄ οίκον νoσηλεία με περιοριστικούς όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα η υγεία του παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση, με ποσοστό αναπηρίας που πλέον φθάνει στο 93%, με αποτέλεσμα να μην αυτοεξυπηρετείται. Ο κρατούμενος πάσχει από ολική τύφλωση, βαρύτατη βαρηκοΐα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ιδιαίτερα εξασθενημένο, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο απέναντι στα πολυανθεκτικά μικρόβια που έχουν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του τότε ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν παρέμβει εγκαίρως για το εν λόγω ζήτημα. Αναφερόμενοι στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού, ζήτησαν να διευκρινιστεί αν η Επιτροπή ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της απόφασης, αν θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή των αποφάσεων του ανωτέρω δικαστηρίου από τις χώρες-μέλη και τέλος αν υπάρχουν σχετικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ, το Σεπτέμβριο του 2010, διότι απέρριψε τις επανειλημμένες αιτήσεις προσωρινής διακοπής της ποινής του Σάββα Ξηρού, προκειμένου να του παρασχεθεί απαραίτητη νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ το Μάρτιο του 2011 απορρίφθηκε η προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης. Έτσι, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η χώρα μας κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο για ηθική βλάβη που προκλήθηκε εξαιτίας της ανεπαρκούς φροντίδας που επέδειξε στα ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας του Σάββα Ξηρού.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την εν λόγω δικαστική απόφαση και κινδυνεύει με νέα καταδίκη, αφού σύμφωνα με καταγγελίες συνηγόρου υπεράσπισης κου Σπύρου Φυτράκη, «οι αστυνομικές Αρχές μετά από παρέμβαση ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διέκοψαν τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού τον οποίο επανέφεραν στις φυλακές με όρους και συνθήκες πολύ βαριές, επιβαρύνοντας επιπλέον την κατάσταση της υγείας του».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η παράταση της κράτησης του Σάββα Ξηρού με δεδομένη την ανεπανόρθωτη βλάβη που έχει υποστεί η υγεία του, συνιστά βασανιστήριο και απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Ο ελληνικός οικολογικός χώρος, ο οποίος εμπνέεται από τη μη βία και καταδικάζει πολιτικά κάθε βίαιη πράξη, δεν μένει απαθής απέναντι στην παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μεροληψία που επιδεικνύεται σε βάρος του Σάββα Ξηρού, η οποία  πηγάζει από το γεγονός ότι ο ίδιος κρίνεται με βάση τις κατηγορίες που τον βαραίνουν και όχι την κατάσταση της υγείας του, είναι ευθέως αντίθετη στις αρχές του Κράτους Δικαίου. Η κοινωνική ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο με τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε υπονόμευσή τους αποτελεί ρήγμα στα θεμέλια της ίδιας της Δημοκρατίας».

 Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha