φυλακες Τ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την κράτηση πάσχοντα πολιτικού πρόσφυγα

Ο πολιτικός πρόσφυγας Huseyin Fevzi Tekin καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη για κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, απόφαση που στηρίχθηκε σε μία μόνο γραπτή μαρτυρία, δεδομένου ότι το αίτημα της υπεράσπισης να καταθέσει ο μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο δεν έγινε δεκτό από την έδρα.

Έτσι, ο  Huseyin Fevzi Tekin μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού, αν και πάσχει από την εγκεφαλοπάθεια Wernicke-Korsakoff, μια σπάνια μορφή ψύχωσης, που αρχικά προκαλεί απώλεια της βραχυχρόνιας μνήμης, προσανατολισμού, ψευδαισθήσεις και κώμα στο τελευταίο στάδιο. Η ελλειμματική διατροφή, αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων απεργιών πείνας στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος από το 1996 όταν είχε φυλακιστεί στα λευκά κελιά της Τουρκίας, προκάλεσε το σύνδρομο Wernicke Korsakoff, γεγονός που οδήγησε, μετά από γνωμάτευση της επιτροπής ιατροδικαστών, στην αποφυλάκισή του. Η εκ νέου καταδίκη του, από την ελληνική Δικαιοσύνη αυτή τη φορά, με ισχνά στοιχεία, ίσως αποβεί μοιραία για την εξέλιξη της νόσου.

Τα δικαιώματα στη ζωή, την υγεία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πέραν της συνταγματικής κατοχύρωσής τους, αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία η Πολιτεία οφείλει να σέβεται χωρίς περιορισμούς. Η τιμωρητικότητα και ο αυταρχισμός που διέπουν τον εγκλεισμό στις ελληνικές φυλακές, αντιστρατεύονται τα δικαιώματα αυτά. Ταυτόχρονα η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (“φυλακές μέσα στις φυλακές”, όπως εύγλωττα ονομάζονται) αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, αφού για κάποιους παύουν να ισχύουν τα δικαιώματα των άλλων κρατουμένων, όπως το δικαίωμα της άδειας, της εργασίας μέσα στη φυλακή, τα επισκεπτήρια που αποτελούν τη μοναδική επαφή τους με τον έξω κόσμο, καθώς και κάθε ευεργετικό μέτρο για τη μείωση της ποινής, ενώ θεσμοθετείται ο “χαφιεδισμός” και η απομόνωση. Η παραμονή τους σε αυτές τις συνθήκες, μάλιστα, θα φθάνει τουλάχιστον στα δέκα χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Η πλήρης καταστρατήγηση κεκτημένων του ελληνικού δικαιϊκού συστήματος, όπως το τεκμήριο της αθωότητας και οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας της ποινής, τίθενται για μία ακόμη φορά στο “εκτελεστικό απόσπασμα”.

Το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα νοσεί. Οι εξοντωτικές ποινές, η μεγάλη διάρκεια της προσωρινής κράτησης, η κράτηση μεγάλου αριθμού ατόμων για μικρο-παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ο υπερπληθυσμός στις φυλακές και οι συνέπειές του (συνωστισμός στα κελιά, άθλιες συνθήκες υγιεινής), η -τουλάχιστον- πλημμελής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κακομεταχείριση και η απουσία ενασχόλησης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στις φυλακές και αποτελούν βάναυση προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο πολιτικός πρόσφυγας Huseyin Fevzi Tekin, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος έχει δικαίωμα στην προστασία της ζωής και της υγείας του, καθώς και στη δίκαιη δίκη, που συνιστά έναν από τους κεντρικούς πυλώνες για την απονομή Δικαιοσύνης στην Ευρώπη. Ζητούμε την αποφυλάκισή του, δεδομένου ότι πάσχει από σοβαρή μορφή ψύχωσης και η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ταυτόχρονα ζητούμε την κατάργηση των ελληνικών λευκών κελιών και την προώθηση εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινής (ημιελεύθερη διαβίωση, τμηματική έκτιση και πλήρης εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας), την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον έλεγχο και την επιβολή ποινών στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν μεθόδους βασανισμού, την κατάργηση της απομόνωσης, καλές συνθήκες υγιεινής και επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με παράλληλη ενίσχυση και επέκταση του σημαντικού θεσμού των αδειών.

Γιατί τα μέτρα αυτά αποτελούν προϋπόθεση για μια μία κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία…

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha